Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp vesmírneho lietadla dosahuje transsonické rýchlosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká stratup spoločnosť Dawn Aerospace urobila veľký pokrok vo svojom úsilí o vytvorenie vysoko opätovne použiteľného vesmírneho lietadla. Posledný testovací let dosiahol transsonické rýchlosti 0,92 Mach a výšku 15 000 metrov, čiže 3-krát a 5-krát lepšie ako predtým.

V súčasnosti existuje množstvo spoločností, ktoré pracujú na projektoch, ako sa dostať do komerčného nadzvukového alebo hypersonického letu, vyvíjajú vesmírne lietadlá alebo vo všeobecnosti vypúšťajú malé satelity na nízku obežnú dráhu Zeme. Pre tieto však neexistuje univerzálne riešenie a niektoré prístupy sú zaujímavou zmesou starého a nového.

Suborbitálne vesmírne lietadlo s raketovým pohonom Mk-II Aurora.

Spoločnosť Dawn Aerospace tvrdí, že s posledným letom svojho lietadla s raketovým pohonom Mk-II Aurora bez posádky v júli v rámci vývojového programu spoločnosti Campaign 2-2, zlepšila výkon tri až päťkrát, v závislosti od parametrov. Keď sa v septembri začne Campaign 2-3, cieľom je dostať sa prvýkrát na nadzvukovovú rýchlosť, s prípadným plánom stúpať rýchlejšie ako bojové lietadlo F-15, dosiahnuť vyššiu rýchlosť ako SR-71 Blackbird a stať sa prvým lietadlo, ktoré môže lietať nad výškou 100 kilometrov dvakrát za jeden deň.

Suborbitálne vesmírne lietadlo s raketovým pohonom Mk-II Aurora.

Základná myšlienka spoločnosti Dawn Aerospace je postupný vývoj vesmírneho lietadla tak, že sa začne s viac-menej konvenčným lietadlom a zlepší sa výkon a pridajú sa pokročilejšie komponenty ako súčasť každého cyklu vývojového programu. Medzitým lietadlo vzlieta a pristáva z dráhy ako konvenčné lietadlo a letí rovnakým spôsobom.

Podľa spoločnosti vývojový program Campaign 2-2 dosiahol svoje ciele počas troch letov. Campaign 2-3 bude zahŕňať lietadlá Mk-IIA, ktoré budú lietať nielen nadzvukovo, ale tiež potvrdia dizajn v očakávaní prvých hypersonických letov pre Campaign 2-3 s použitím lietadla Mk-IIB, ktoré bude mať o 10 % väčší ťah a o 30 % väčší celkový impulz ako predchádzajúce verzie.

Suborbitálne vesmírne lietadlo s raketovým pohonom Mk-II Aurora.

Konečným cieľom je vytvoriť vesmírne lietadlo spájajúce výkon rakety prvého stupňa s predvídateľnosťou a rýchlym obratom konvenčného lietadla pomocou raketového motora, ktorý je rovnako spoľahlivý ako prúdový motor.

„Vidíme silnú komerčnú trakciu v oboch prúdoch u širokého spektra používateľov,“ povedal Stefan Powell, generálny riaditeľ Dawn Aerospace. „Očakávam, že s prvými nákladmi vyletíme do stredných nadmorských výšok na Mk-IIA pred koncom tohto roka a s mnohými ďalšími s Mk-IIB v rokoch 2025 a 2026. Komerčná trakcia pomôže pri rozhodovaní o ďalšom vývoji.“

Suborbitálne vesmírne lietadlo s raketovým pohonom Mk-II Aurora.