Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Demonštrátor v plnej veľkosti pripravuje pôdu pre hybridné elektrické dopravné lietadlo

Demonštrátor v plnej veľkosti pripravuje pôdu pre hybridné elektrické dopravné lietadlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len v strede leta tohto roku sme sa dozvedeli o ES-30, hybridnom elektrickom dopravnom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart Aerospace. Tá teraz predstavila demonštračnú verziu lietadla v plnom rozsahu, ktorá by mala lietať už budúci rok.

Aby sme zhrnuli predchádzajúce informácie, plány do budúcnosti počítajú s tým, že 30-miestne lietadlo ES-30 bude využívať takzvanú „rezervnú hybridnú“ konfiguráciu. To znamená, že pri letoch do vzdialenosti 200 km bude lietadlo využívať len dva elektromotory umiestnené relatívne blízko trupu na každom krídle. Pri dlhších letoch až do vzdialenosti 400 km sa na predĺženie doletu lietadla použijú dva malé turbovrtuľové motory umiestnené ďalej na krídlach. Jedno nabitie batérií lietadla navrhnutých spoločnosťou BAE-Systems by malo pritom trvať len 30 minút.

Experimentálne lietadlo Heart Experimental 1 (alias Heart X1) sa použije pri vývoji hybridného elektrického dopravného lietadla ES-30.

Podobne ako iné elektrické dopravné lietadlá, aj lietadlo ES-30 by malo produkovať menej emisií uhlíka ako jeho konvenčné náprotivky a zároveň by malo byť tichšie, lacnejšie na prevádzku a jednoduchšie na údržbu. Okrem toho, keďže jeho elektromotory rýchlo dodávajú maximálny krútiaci moment, bude môcť vzlietnuť z dráh krátkych len 1 100 m s pomocou turbovrtuľových motorov.

Vizualizácia komerčnej verzie regionálneho dopravného lietadla ES-30.

Plne funkčné nové experimentálne lietadlo s rozpätím krídiel 32 metrov má pritom plánovanú veľkosť lietadla ES-30. Nazýva sa ako Heart Experimental 1 (Heart X1) a spočiatku sa bude využívať na pozemné testovanie operácií, ako je nabíjanie, rolovanie a obraty na letiskovej ploche. Po hardvérových testoch, ktoré sa uskutočnia v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov, by mal demonštrátor údajne uskutočniť svoj prvý plne elektrický let v druhom štvrťroku 2025.

Rovnako ako v prípade lietadla ES-30 sú batérie demonštrátora Heart X1 umiestnené v zadnej časti lietadla.

Spoločnosť Heart Aerospace plánuje následne postaviť predsériový prototyp ES-30 s názvom Heart X2. Po zapracovaní poznatkov získaných pri vývoji a testovaní modelu X1 by mal v roku 2026 uskutočniť svoj prvý hybridno-elektrický let. Ak pritom všetko pôjde podľa plánu, hybridné elektrické lietadlo ES-30 by sa malo začať komerčne využívať už v roku 2028.

V počiatočných fázach sa počíta s pozemnými testami, ako je nabíjanie batérií.