Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový e-hydrofoil vodný taxík prevezie ponad vlny až osem ľudí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska spoločnosť SeaBubbles už niekoľko rokov vzbudzuje pozornosť svojím plne uzavretým vodným taxíkom Bubble s elektrickým pohonom na batérie. Tento malý čln má teraz podstatne väčšieho a rýchlejšieho brata v podobe modelu Smart Bubble.

Pôvodný elektrický vodný taxík Bubble debutoval v roku 2021. Pri nízkych rýchlostiach sa toto plavidlo pohybuje po vode ako akýkoľvek iný čln vďaka elektrickému pohonu s dvoma vrtuľami. Má štyri miesta pre cestujúcich a jedného pilota a meria 5 metrov na dĺžku a 2,5 metra na šírku.

Keď však Bubble dosiahne rýchlosť 6 uzlov (11 km / h), jeho trup z kompozitných vlákien sa zdvihne z vody na troch automaticky nasadených hydrofoil krídlach z uhlíkových vlákien - jedno vpredu a dve vzadu. Potom pláva rýchlosťou 12 uzlov (22 km / h), pričom využíva gyroskopické a výškové senzory na neustále meranie uhlov náklonu a sklonu a podľa toho sa automaticky stabilizuje.

E-hydrofoil vodný taxík Smart Bubble.

Keďže trup lode Bubble nie je pri cestovnej rýchlosti vo vode, vlny na ňu nemajú taký vplyv ako na bežné lode. To vedie k plynulejšej jazde, a navyše má výrazne menší odpor vzduchu, čo zvyšuje jej dojazd. Vytvára tiež menej vĺn ako tradičné lode. Okrem toho, keďže je Bubble elektrický čln, nie je taký hlučný ako plavidlá so spaľovacími motormi, neprodukuje žiadne emisie uhlíka a jeho prevádzka je relatívne lacná. Vo Francúzsku sa už začal používať na komerčné účely.

E-hydrofoil vodný taxík Smart Bubble.

To všetko nás privádza k novému hydrofoil lodi s elektrickým pohonom Smart Bubble, ktorá bola nedávno predstavená na festivale jachtingu v Cannes. Smart Bubble je pritom v podstate väčšia a rýchlejšia verzia základného modelu Bubble. Má rozmery 8 metrov na dĺžku a 3,5 metra na šírku. Zmestí sa do neho až sedem cestujúcich a jeden pilot, pričom pláva rýchlosťou 16 uzlov (30 km / h). Keďže je ťažší ako Bubble, „štartuje“ o niečo vyššou rýchlosťou 10 uzlov (19 km / h).

E-hydrofoil vodný taxík Smart Bubble.

Jedno nabitie 90 kWh akumulátora údajne vystačí na približne 1,25 hodiny plavby. Pripravuje sa aj model s dlhším dojazdom, ktorý bude mať batériu s kapacitou 130 kWh.

Loď Smart Bubble obsahuje štyri nové patentované technológie, vrátane zaťahovacích hydrofoil krídiel. Za zmienku stojí aj to, že spoločnosť SeaBubbles nedávno získala spoločnosť Neocean, ktorá sa zaoberá námornou mobilitou, s cieľom ďalej rozvíjať jedinečnú technológiu hydrofoil plavidiel tejto firmy.

E-hydrofoil vodný taxík Smart Bubble.

O e-hydrofoil vodnom taxíku Smart Bubble a jeho vlastnostiach sa zrejme dozvieme viac, keď sa bude blížiť jeho komerčná výroba. Zatiaľ si môžete pozrieť elektrický hydrofoil prototyp v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

E-hydrofoil vodný taxík Smart Bubble.