Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Siemens chce na diaľnici v Nemecku postaviť elektrickú trať pre kamióny

Siemens chce na diaľnici v Nemecku postaviť elektrickú trať pre kamióny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Siemens prvýkrát odhalila svoj koncept elektrifikovanej nákladnej dopravy eHighway už v roku 2012, kedy sa hybridný naftový a elektrický kamión pohybuje po úseku cesty s nadzemným elektrickým vedením. Minulý rok sa projekt eHighway dostal do reálneho testovania na 2 kilometrovom úseku verejnej cesty vo Švédsku a teraz plánuje spoločnosť Siemens vybudovať podobný úsek elektrickej trate aj na diaľnici A5 v Nemecku.

Prvý úsek elektrifikovanej diaľnice eHighway na verejnej diaľnici A5 v Nemecku bol schválený úradom spolkovej republiku Hesensko (nem. Hessen) a mal by byť dokončený do konca budúceho roka. Bude viesť od diaľničného exitu pri frankfurtskom letisku až po diaľničný exit Darmstadt / Weiterstadt, čo predstavuje približne 10 kilometrov elektrifikovanej diaľnice pre kamióny.

Plánovanie, výstavbu a údržbu systému bude mať na starosti spoločnosť Siemens, zatiaľ čo celkový projektový manažment zastreší úrad Hessen Mobil, ktorý dohliada na riadenie ciest a dopravy v tejto spolkovej republike. Systém sa bude využívať v reálnej premávke a mal by preukázať praktickosť nákladnej dopravy, ktorá produkuje menej škodlivých emisií.

Spoločnosť Siemens sa chystá na diaľnici v Nemecku vybudovať úsek elektrickej trate pre kamióny.

Rovnako, ako tomu bolo pri predchádzajúcich inštalácií systému eHighway, nadzemné elektrické vedenie dodá elektrickú energiu hybridnému naftovo-elektrickému pohonu nákladného automobilu. Počas jazdy pod týmito traťami bude vozidlo poháňané výhradne elektrickou energiou, pričom hybridný dieselový motor sa aktivuje po opustení trate tejto elektrifikovanej diaľnice.

Spoločnosť Siemens uvádza, že systém eHighway je potenciálne až dvojnásobne účinnejší, ako majú riešenia nákladných automobilov čisto len so spaľovacím motorom a súčasne sa tým znižuje lokálne znečistenie ovzdušia.