Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roboty Eliport fungujú ako plne autonómna donášková služba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Donáškové firmy sa zaoberajú rôznymi modernými spôsobmi dodania tovaru svojim klientom do domácnosti, a zatiaľ čo niektoré z nich sa snažia presadiť lietajúce drony, niektoré zostávajú pekne pri zemi. Príkladom toho je aj spoločnosť Eliport zo španielskej Barcelony. Tá za zaoberá autonómnymi donáškovými robotmi, ktoré si nevyžadujú zapojenie ľudského personálu.

Systém donáškovej služby Eliport obsahuje autonómne štvorkolesové roboty, ktoré v centrálnom logistickom sklade začnú nakladať tovar s hmotnosťou od 30 do 40 kilogramov. Roboty pre autonómny pohyb využívajú GPS modul a systém 3D mapovania okolia. Po naložení tovaru budú pokračovať do cieľa dodania po peších chodníkoch s maximálnou rýchlosťou podobnou ľudskej chôdzi.

Ako náhle sa roboty dostanú do cieľa, automaticky vyložia svoj náklad do zabezpečenej vopred nainštalovanej domácej „schránky“ v podobe menšieho kontajnera, z ktorého si potom príjemca môže kedykoľvek vyzdvihnúť svoj tovar. Tým odpadá nutnosť čakať na kuriéra, čo v konečnom dôsledku ušetrí čas a nervy samotných klientov.

Spoločnosť Eliport predstavila systém donáškovej služby prostredníctvom plne autonómnych robotov.

Roboty Eliport sa dokážu vyhýbať prekážkam podobne ako chodci. Využívajú k tomu kombináciu 10 až 14 senzorov, medzi ktoré patria aj videokamery, LiDAR pre laserovú detekciu a tvorbu 3D mapy okolia a radar. Roboty na jedno nabitie batérie budú schopné prejsť vzdialenosť približne 25 kilometrov. Dojazd sa dá zvýšiť prostredníctvom nabíjačiek umiestnených na miestach nakladania aj odberu.

V prípade potreby bude človek môcť otvoriť nákladný priestor robota pre manuálne pridanie alebo odobratie tovaru. Prístup však bude zabezpečený prostredníctvom technológie rozpoznávania tváre alebo cez bezpečnostný systém, ktorý je založený na zadávaní kódov.

Spoločnosť Eliport predstavila systém donáškovej služby prostredníctvom plne autonómnych robotov.

Spoločnosť Eliport v súčasnosti hľadá dostatok finančných prostriedkov cez start-up portál Start Engine, pričom prispievatelia sa stanú investormi v spoločnosti. Výrobca dúfa, že prvý mechanický prototyp robota bude zhotovený do októbra, pričom prvý autonómny prototyp by mal debutovať v roku 2020. Plné zavedenie autonómnej donáškovej služby prostredníctvom robotov Eliport je naplánované na rok 2021.

Spoločnosť Eliport predstavila systém donáškovej služby prostredníctvom plne autonómnych robotov.