Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Po nemeckej diaľnici začali jazdiť elektrifikované kamióny

Po nemeckej diaľnici začali jazdiť elektrifikované kamióny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Siemens na úseku nemeckej diaľnice spustila svoj projekt elektrifikovanej diaľnice (eHighway). Projekt je navrhnutý ako ekologickejšie riešenie pre nákladnú dopravu a Nemecko tak nadväzuje na podobné inštalácie v USA a vo Švédsku. Tento spôsob čistejšej dopravy môže tiež priniesť výrazné úspory nákladov na palivo.

Vývojári zo spoločnosti Siemens sa o svoju myšlienku eHighway prvýkrát podelili v roku 2012. Riešenie je podobné ako v prípade električiek či trolejbusov. Nad cestou je umiestnené vzdušné elektrické vedenie, ku ktorému sa nákladné vozidlo pripája prostredníctvom pantografov, čiže zberačov elektrického prúdu, ktoré sú namontované na ráme kabíny. Elektrifikované nákladné vozidlá sa vďaka tomu môžu pohybovať na úseku diaľnice rýchlosťou až 90 km / h len s pomocou elektrickej energie.

Spoločnosť Siemens spustila svoj projekt elektrifikovanej nákladnej dopravy eHighway už aj na úseku nemecke diaľnice.

Najnovšie sa projekt eHighway stáva súčasťou nemeckej diaľnice. Až 10 kilometrov dlhý elektrifikovaný úsek vedie medzi medzi križovatkou Zeppelinheim / Cargo City Süd pri letisku vo Frankfurte a križovatkou Darmstadt / Weiterstadt. Je to prvýkrát, čo bol tento systém testovaný na verejnej diaľnici v Nemecku. Cieľom je demonštrovať realizovateľnosť elektrifikovanej nákladnej dopravy na diaľnici, spolu s tým, o koľko sa môže znížiť znečistenie a koľko finančných nákladov sa môže ušetriť na palivo.

Podľa spoločnosti Siemens je tento systém dvakrát účinnejší ako nákladná doprava čisto so spaľovacími motormi, pretože využíva len polovicu tohto zdroja pohonu. Ak by sa týmto spôsobom elektrifikovalo 30 percent diaľničnej nákladnej dopravy v Nemecku, znamenalo by to zníženie o viac ako 7 000 000 ton škodlivého CO2 ročne. Podľa výpočtov spoločnosti Siemens to navyše môže priniesť finančnú úsporu za palivo vo výške až 16 000 EUR, ak 40 tonové nákladné vozidlo prejde s pomocou systému eHighway trasu v dĺžke 100 000 kilometrov.

Elektrifikovaná nákladná doprava prostredníctvom projektu eHigway môže výrazne znížiť škodlivé emisie CO2 a finančné náklady za palivo.