Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seat používa drony na rýchlu a ekologickú prepravu súčiastok

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovuje sa aj v koncerne Seat, automobilka tak spustila priekopnícky projekt, v ktorom používa drony na prepravu súčiastok. Len za 15 minút tak dokáže doslova doletieť volant z logistického centra na montážnu linku. Takéto technologické riešenie zvyšuje účinnosť a flexibilitu a znižuje environmentálne vplyvy.

Predchádzanie lesným požiarom, hraničné hliadky a dokonca už aj daňová kontrola. Aj na takéto činnosti sa začínajú používať drony. Na oblohe ich teda pribúda a rovnako sa rozširujú aj ciele ich využitia. Novinkou v tomto smere je využitie pre prepravu komponentov pri výrobe automobilov.

Do takéhoto riešenia sa pustila aj známa automobilka Seat. V pilotnom projekte tak roboty dodávajú komponenty z logistického centra priamo do montážnych dielní, a to len za 15 minút. Takto sa dá znížiť čas dodávania súčiastok až o 80 percent.

Potom ako vznikne v montážnej dielni požiadavka na dodávku špecifického volantu, aktivuje sa protokol dronu. Objednávka je prijatá v logistickom centre a v rámci nej sa komponent naloží do kapsuly z uhlíkových vlákien, ktorá váži 5,5 kilogramu. Tá je pevne spojená s robotom pomocou elektromagnetu. Volant je tak pripravený na dodávku vzduchom cez dron, ktorý má svoju vzletovú plochu.

Dron s priemerom 1,7 metra následne vzlietne a letí do vzdialenosti 2 km, do montážnej dielne Seatu. Letí autonómne, vo výške 95 metrov, nad strechou závodu, rýchlosťou 40 km za hodinu. Od jeho vzletu trvá len 4 minúty, kým sa dron s kapsulou dostane na miesto určenia. Celý proces pritom trvá celkovo spomínaných 15 minút, od aktivácie protokolu až po čas, kedy je volant pripravený na inštaláciu vo výrobnej linke.

Táto inovácia podporuje v automobilke myšlienku priemyslu 4.0 a prináša väčšiu efektívnosť. Okrem toho je, podľa slov koncernu, tento systém v prevádzke bez emisií, keďže drony fungujú s elektrickými batériami. Zníženie emisií CO2 by tak oproti alternatívnej preprave dosiahlo ročne asi jednu tonu.