Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická nákladná trojkolka ZUV je 3D tlačená z recyklovaného plastu

Elektrická nákladná trojkolka ZUV je 3D tlačená z recyklovaného plastu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednorazové plastové obaly sa môžu po vyhodení stať obrovským environmentálnym problémom. Štúdio sociálneho podnikania a priemyselného dizajnu však chce opätovne využiť tento odpad a vytvorilo koncept nákladnej trojkolky s elektrickým pohonom, ktorej telo je 3D tlačené z plastového odpadu získaného zo supermarketov.

Plastový odpad je obrovský problém. Nedávna štúdia uvádza, že do roku 2040 by mohlo byť na pevninu a v oceánoch vyhodeného až 1,3 miliardy ton plastového odpadu. Zúfalo tak potrebujeme vyčistiť naše životné prostredie a existujú tak viaceré projekty, ktorých cieľom je dať plastovému odpadu druhý život.

Nedávna štúdia zo sociálneho a udržateľného oddelenia z rakúskeho štúdia EOOS zobrala plastový odpad zo supermarketov na použitie v elektrickej nákladnej trojkolke s názvom ZUV, čo je skratka zo Zero.emission Utility Vehicle, čiže úžitkové vozidlo s nulovými emisiami.

Koncept elektrickej nákladnej trojkoly ZUV vyrobenej 3D tlačou z plastového odpadu.

Štúdia bola pripravená pre Museum für angewandte Kunst Wien (MAK) pre výstavu Climate Care na Vienna Biennale for Change 2021. Cieľom bolo prísť s konceptom elektronickej mobility, kde by bolo možné karosériu vyrábať lokálne a lacno a potom by komponenty pochádzali z miestnych zdrojov ako sú cyklistické alebo moto dielne, čo by malo prispieť k „zjednodušeniu servisu, prispôsobovania, opráv a aktualizácií“.

Štúdio EOOS NEXT spolupracovalo s rotterdamským výskumným a dizajnérskym štúdiom The New Raw, ktoré transformovalo 70 kilogramov recyklovanej plastovej suroviny na telo nákladnej elektrickej trojkolky ZUV, sedadla pre dvoch a úložný box pomocou priemyselných 3D tlačových robotov. Tie boli schopné 3D tlačiť materiál pod uhlom, takže počas výrobného procesu neboli potrebné takmer žiadne pomocné podpery.

Koncept elektrickej nákladnej trojkoly ZUV vyrobenej 3D tlačou z plastového odpadu.

Trojkolka bola zvolená kvôli stabilite v mestských uliciach alebo mimo cestných komunikácií a jej rebrovaná karoséria je zaistená k rámu trojkolky. Náboj zadného kolesa je domovom bližšie nešpecifikovaného elektromotora, vďaka ktorému dosahuje trojkolka obmedzenú maximálnu rýchlosť na 25 km / h, aby spĺňala európske normy. Bezpochyby bude možné nainštalovať výkonnejšie motory tam, kde tieto limity neplatia. Integrovaná batéria má deklarovaný dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti 50 kilometrov.

Stĺpik riadidiel ZUV je umiestnený v strede elektrickej nákladnej trojkolky a riadi jej predné kolesá. Každé z troch kolies má kotúčové brzdy a hrubé pneumatiky. Nechýba ani predné a zadné osvetlenie. Elektrická nákladná trojkolka pritom meria 62 x 190 x 55 centimetrov a jej celková hmotnosť bez nákladu je 100 kilogramov. Jej úžitkové zaťaženie je do hmotnosti až 300 kilogramov. Horné veko nákladného boxu udrží obsah v bezpečí a suchu, no dá sa odstrániť pri preprave detí do školy.

Koncept elektrickej nákladnej trojkoly ZUV vyrobenej 3D tlačou z plastového odpadu.

Napriek tomu, že telo tohto konceptu bolo 3D vytlačené, štúdio EOOS NEXT uvádza, že namiesto neho by sa dalo použiť aj plastové rotačné tvarovanie, pričom časti by boli potenciálne zvarené a vytvorili by celkovú formu pomocou plechových častí. Účastníci projektu však nespomínajú, že by návrh sami zadali do výroby.

Koncept elektrickej nákladnej trojkolky ZUV je súčasťou výstavy Climate Care na Vienna Biennale for Change 2021, ktorá potrvá do 3. októbra.

Koncept elektrickej nákladnej trojkoly ZUV vyrobenej 3D tlačou z plastového odpadu.