Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Masívny nákladný dron Volocopter prvýkrát vzlietol na verejnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Volocopter, známa predovšetkým svojim vývojom 18-rotorových lietajúcich taxíkov vo vyťažených mestách, prispôsobila svoje odborné znalosti aj do oblasti leteckej prepravy nákladu. Jej elektrický dron VoloDrone teraz dokončil svoj prvý verejný let a ukázal, ako dokáže bezpečne prepravovať veľké náklady a zohrať kľúčovú úlohu v plne elektrickom doručovacom systéme.

Od uvedenia lietajúceho zariadenia VoloDrone v roku 2019 vykonáva spoločnosť Volocopter pravidelné testovacie lety na uzavretých letiskách v Nemecku. Tento obrovský dron používa 18 rotorov, batériu a elektromotory na to, aby sa zdvihol do vzduchu. Jeho najnovšia iterácie pritom pomocou systému upevnenia koľajníc medzi podvozkom dokáže uniesť úžitkové zaťaženie až 200 kilogramov a preniesť ho do vzdialenosti až 40 kilometrov.

Nákladný dron Volocopter VoloDrone v akcii.

V utorok VoloDrone uskutočnil svoje prvé simulované doručenie na verejnom priestranstve, pričom testovanie sa uskutočnilo spoločne s logistickou spoločnosťou DB Schenker. Testy prebehli pritom v rámci svetového kongresu ITS 2021 v Hamburgu a začali sa tým, že tím zaistil náklad do podvozku VoloDrone. Dron potom vzlietol, dosiahol výšku 22 metrov a náklad odniesol počas trojminútového letu na neďaleké parkovisko, kde s ním bezpečne pristál. Odtiaľ boli elektrické nákladné bicykle použité na prenos nákladu na miesto určenia pod neďalekou palubou.

Nákladný dron Volocopter VoloDrone v akcii.

Ako spoločnosť Volocopter pokračuje v testovacích letoch VoloDrone, rozvíja tak dopravnú infraštruktúru, aby podporila prevádzku týchto lietajúcich vozidiel. Tie by mohli mať podobu takzvaných sietí VoloPort, kde môžu drony pristávať, vymieňať batérie a naberať ľudí a náklad. Spoločnosť dnes uvádza, že ich plánuje spustiť niekedy v priebehu dvoch alebo troch rokov, hoci predtým budú musieť splniť predpisy a certifikačný proces, aby sa mohli pohybovať v bežnej prevádzke.

Prvý verejný let VoloDrone si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Nákladný dron Volocopter VoloDrone v akcii.