Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lilium a ABB ukazujú ultra nabíjací systém pre lietajúce taxíky

Lilium a ABB ukazujú ultra nabíjací systém pre lietajúce taxíky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické lietajúce stroje s vertikálnym vzletom (eVTOL) v podobe lietajúcich taxíkov budú musieť tráviť väčšinu času vo vzduchu, ak chcú byť ziskové. To znamená, že sa budú musieť nabiť tak rýchlo, ako je čas potrebný na vyloženie a naloženie cestujúcich a batožiny.

To si bude vyžadovať nejaké mimoriadne nabíjačky, nehovoriac o batériách, ktoré môžu odolávať stresu z extrémne rýchleho nabíjania. Nemecká spoločnosť Lilium, ktorá sa zaoberá eVTOL, sa preto spojila so švédskym / švajčiarskym nadnárodným gigantom ABB na vývoji nabíjacieho systému, ktorý je navrhnutý na rýchle nabíjanie batérií a zaistenie rýchleho návratu eVTOL taxíka do vzduchu.

Verný svojmu názvu, systém s názvom MegaWatt Charging System (MCS) vytlačí až tisíc kilowattov výkonu jednosmerným napájaním. Spoločnosť Lilium hovorí, že to prinesie jej lietajúcemu stroju úplné nabitie batérie z 0 na 100 percent len za približne 30 minút alebo jej rýchle nabitie z 0 na 80 percent len za 15 minút rýchlonabíjania. To v kombinácii s predpokladaným doletom 7-miestneho lietajúceho taxíka do vzdialenosti 250 kilometrov a cestovnou rýchlosťou približne 282 km / h umožní každému stroju vykonať 20 až 25 letov za deň.

Spoločnosti Lilium a ABB vyvíjajú ultra rýchly nabíjací systém MegaWatt Charging System pre elektrické lietajúce stroje s vertikálnym vzlietom.

Nabíjací systém MCS je nový štandard vo vývoji, ktorý je špeciálne zameraný na veľké elektrické vozidlá, ako sú nákladné autá, autobusy, komunálne a úžitkové vozidlá. Jediným káblom a zástrčkou bude prenášať maximálne napätie až 1 500 V a maximálne prúdy až 3 000 A. Teoreticky teda podporí až 4,5 megawattové nabíjanie.

Na tomto projekte sa podieľa značný počet významných hráčov z dopravného priemyslu, a ako taký bude systém vyvinutý spoločnosťami Lilium a ABB kompatibilný s celým radom ďalších ťažkých vozidiel. Spoločnosť ABB je v tomto smere vo forme, už uvádza na trh najrýchlejšie komerčne dostupné nabíjačky bežných elektromobilov Terra 360 s výkonom až 360-kilowattov.

Systém MegaWatt Charging System by mohol nabiť batériu v lietajúcom taxíku z 0 na 80 percent už za 15 minút nabíjania.