Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai odhaľuje vysoko manévrovateľnú platformu pre mobilitu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické laboratórium spoločnosti Hyundai vyvinulo novú mobilnú platformu, ktorá bude slúžiť ako základ pre vozíky s kamerami vo filmových scénach, roboty na doručovanie balíkov, mobilné vozidlá a dokonca aj detské kočíky. Tento elektrický mobilný excentrický droid (Mobile Eccentric Droid - MobED) je vybavený štyrmi nezávisle riadenými kolesami a dokáže dokonca udržať svoju nízku základňu v rovine aj pri stúpaniach.

Malá elektrická mobilná platforma MobED meria 67 x 60 x 33 centimetrov a váži 50 kilogramov. Spoločnosť Hyundai navrhuje, že nastavenie je modulárne a dá sa zväčšiť tak, aby vyhovovalo osobe.

Platforma sa môže použiť ako základ pre mobilné vozidlo alebo ako pojazdný detský kočík či vozidlo na trávenie voľného času. No bola vyvinutá najmä ako základ pre vnútorné / vonkajšie servisné roboty a pre „doručovacie, navádzacie a filmárske vybavenie“, a zároveň aby sa maximalizovala ich použiteľnosť v mestách dramatickým zlepšením celkovej mobility platformy.

Elektrická mobilná platforma Hyundai MobED.

Každé z jeho štyroch kolies má tri motory pre presné nezávislé riadenie, ktoré umožňuje platforme MobED sa otáčať na mieste, prechádzať úzkymi zákrutami alebo sa pohybovať po trati podobnej slalomu (video TU).

Výšku plošiny vzhľadom na zem je možné nastaviť aj za chodu, takže všetko, čo je umiestnené na základni, môže zostať v rovine, keď sa 12-palcové kolesá obalené v pneumatikách pohybujú po nerovnom teréne alebo stúpajú nahor (video TU).

Elektrická mobilná platforma Hyundai MobED.

Rázvor kolies sa môže predĺžiť na 65 centimetrov pre stabilnú jazdu vo vysokej rýchlosti alebo sa môže zatiahnuť na 45 centimetrov počas manévrov pri nízkej rýchlosti. Vďaka 2-kWh batérii môže platforma MobED dosiahnuť maximálnu rýchlosť 30 km / h, pričom na jedno nabitie vydrží v prevádzke približne štyri hodiny.

Elektrická mobilná platforma Hyundai MobED.

Elektrická mobilná platforma Hyundai MobED, ktorá môže byť začlenená do systémov s ľudskou alebo bezpilotnou posádkou, bude mať svoj medzinárodný debut na technologickom veľtrhu CES 2022 v januári, kde spoločnosť Hyundai Motor Group predstaví svoju víziu budúcej robotiky. O dostupnosti nie sú momentálne žiadne informácie.

Elektrická mobilná platforma Hyundai MobED.