Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prepracovaná elektrická prívesná vrtuľa chráni oceán pred plastom

Prepracovaná elektrická prívesná vrtuľa chráni oceán pred plastom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Torqeedo, hlavný inovátor plne elektrických lodných motorov, pracuje na novej verzii svojej ikonickej svetlooranžovej vrtule, vyrobenej zo 100% recyklovaného plastu. Budúce produkty pre elektrický námorný pohon tejto spoločnosti nielenže eliminujú emisie uhlíka z okolitého vzduchu, ale znížia aj množstvo plastov vo svetových oceánoch.

Plast sa ťažko a draho recykluje. Mnohé z plastových predmetov, ktoré hádžeme do jedného koša, je potrebné triediť, pretože rôzne druhy materiálov nie je možné recyklovať spolu. Niektoré plasty nie sú vôbec recyklovateľné. A práca a energia potrebná na opätovné použitie materiálu na nové produkty znamená, že sa namiesto toho často vyrábajú nové plasty. To samozrejme ešte viac zhoršuje problém s plastovým odpadom.

Spoločnosť Torqeedo pritom uvádza, že 14 miliónov ton plastového odpadu si každý rok nájde cestu do svetových vodných tokov, z ktorých veľká časť nakoniec odtečie do oceánu. Ak sa tento problém nezmenší, oceány by mohli do roku 2050 obsahovať väčšie množstvo plastov ako rýb.

Zatiaľ čo niektoré operácie sa zamerali na odstránenie plastu, ktorý je už vo vode, spoločnosť Torqeedo dúfa, že pomôže zabrániť tomu, aby tam plast neskončil. Snaží sa vyvinúť ekonomiku, prostredníctvom ktorej by sa recyklovaný plast mohol stať finančne životaschopným riešením pre výrobu produktov.

Spoločnosť Torqeedo dúfa, že plasty vloží do mora zodpovednejším spôsobom.

Spoločnosť poverila svoj novovytvorený tím Advanced Engineering Team skúmaním alternatívnych materiálov, ktoré by minimalizovali jej environmentálnu stopu. Medzi prvé projekty tímu patrí aplikovanie recyklovaného plastu na novú generáciu ekologickej vrtule, ktorá je určená na použitie v plne elektrických prívesných, vnútorných a modulových pohonoch Torqeedo.

„Typickým spôsobom integrácie nových materiálov je začať s malým percentom, možno len s 10 alebo 20 % recyklovaného obsahu,“ vysvetlil Florian Deger, vedúci projektu v rámci tímu Advanced Engineering Team. „Rozhodli sme sa však zacieliť vyššie. Naše prototypy vrtúľ sme vyrobili zo 100% recyklovaných oceánskych plastov a s nadšením oznamujeme, že prekonali všetky štandardy v prvom kole environmentálnych a záťažových testov.“

Presnejšie povedané, tím pracoval s plastovými peletami vyrobenými z recyklovaného PET a polypropylénu, z ktorých väčšina pochádza z fliaš. Spoločnosť Torqeedo hovorí, že recyklovaný materiál znižuje až 80 % dopadu CO2 a využíva proces, ktorý vytvára materiál, ktorý sa kvalitou „veľmi približuje“ úplne novému plastu.

Nový tím vývojárov Advanced Engineering Team spoločnosti Torqeedo skúma možnosť použitia recyklovaného plastu vo vrtuliach.

Spoločnosť Torqeedo teraz postupuje vpred so svojím ďalším prototypom, ktorý je zafarbený do jasnej oranžovej farby a je navrhnutý podobne ako súčasné vrtule. Spoločnosť plánuje uviesť výrobky z recyklovaných plastov na trh do roka.

„Pomáhame rozvíjať obehové hospodárstvo plastov a transformovať použité plasty z odpadu na poklad,“ povedal Fabian Bez, generálny riaditeľ, Torqeedo. „Zber použitých plastov na recykláciu sa stáva ekonomicky životaschopným len vtedy, keď existuje trh s recyklovaným materiálom. Mnohí výrobcovia váhajú s použitím recyklovaných materiálov na základe zastaraného vnímania nižšej kvality materiálov. Torqeedo verí, že obehové hospodárstvo pre plasty možno dnes vytvoriť bez negatív ovplyvňujúci výkon a životnosť produktu.“

Minulý mesiac bola dokončená akvizícia Torqeeda spoločnosťou Yamaha Motor ako súčasť plánov spoločnosti Yamaha na zníženie vlastnej uhlíkovej stopy. Yamaha tiež pracovala na začlenení recyklovaných plastov do svojich produktov, vrátane motocyklov a skútrov.

Najnovšie prototypové vrtule Torqeedo sú sfarbené do obvyklej oranžovej farby.