Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové globálne trhovisko pomôže odstrániť odpad z jednorazových plastov

Nové globálne trhovisko pomôže odstrániť odpad z jednorazových plastov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SAP oznámila, že vytvára nové globálne trhovisko a pomocou svojich riešení SAP Ariba chce rozšíriť obchodovanie s recyklovanými plastmi a s náhradami plastov. Ide o ďalšiu fázu pilotného programu Plastics Cloud, ktorý odštartoval vlani a chce obmedziť a v dlhodobom horizonte úplne odstrániť odpad z jednorazových plastov.

Prvá fáza programu sa sústredila na zbieranie existujúcich a živých dát z dodávateľského reťazca vo Veľkej Británii. Jej cieľom bolo naštartovať nové nápady, ktoré by pomohli obmedziť produkciu plastového odpadu. Začiatok druhej fázy SAP oznámil na podujatí London Design Festival.

Cieľom je vytvoriť nové globálne trhovisko pre dodávateľov recyklovaných plastov a alternatív plastov. Sieť Ariba, najväčšia B2B sieť sveta, by mala prepojiť záujemcov o nákup s novými dodávateľmi recyklovaných plastov, ako sú napríklad Bantam Materials UK Ltd či iné firmy, ktoré sú držiteľmi certifikátu od organizácií typu OceanCycle Inc. OceanCycle pomáha firmám využiť plasty z oceánov v ich produktoch.

Približne 40 percent plastov, ktoré sa na svete vyrobia, sa využije na balenia produktov. Len pätinu sa však podarí recyklovať, čo vytvára vážne ekologické problémy a ohrozuje aj ľudské zdravie. Len cez sieť Ariba ročne prejde obalový materiál v hodnote 10 miliárd dolárov.

„Ak by sa podarilo presmerovať čo len zlomok globálnych výdavkov na obaly k certifikovaným dodávateľom recyklovaných plastov, tak by to malo obrovský dopad,“ hovorí Padmini Rangathan, globálna viceprezidentka SAP Ariba pre udržateľnosť a riešenia dodávateľského rizika.

Jadrom problému s plastmi je ekonomická hodnota plastového odpadu.

„Aby bola dlhodobá zmena efektívna, potrebujeme nielen inovovať materiály, ale aj zvýšiť hodnotu existujúceho plastového odpadu, aby nekončil v prírode,“ hovorí Jens Amail, výkonný riaditeľ SAP Veľká Británia a Írsko.

Podľa Raffiho Schieira, riaditeľa Bantam Materials UK Ltd, začína 80 až 90 percent plastového odpadu svoju púť na súši. Ak by sa podporil zber na rizikových pobrežiach, plastové zamorenie aj kontaminácia oceánu by sa výrazne zmenšili.

„Spracovanie takýchto plastov do vysokokvalitného materiálu v objemoch, vyžadovaných priemyslom, spoločne s certifikovanou vystopovateľnosťou bude mať zmysluplný dopad, uzatvára Schieir.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).

(Zdroj: Tlačová správa SAP)