Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Generátor na morskom dne WaveRoller sa blíži komerčnému nasadeniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Energia z vĺn zostáva jednou z najmenej využívaných možností čistej energie s obrovským potenciálom ako súčasť zelenej energetickej siete. Fínska spoločnosť AW Energy sa pripravuje na štart vo veľkom meradle so systémom WaveRoller, ktorý sedí na morskom dne a generuje až 1 MW.

Zdá sa, že sila vĺn nie je rýchlo sa vyvíjajúci sektor, čo je na škodu. Väčšina projektov zostáva na úrovni prototypov či pilotných projektov. Energia z vĺn je pritom super spoľahlivá, super predvídateľná a dostupná 24 hodín denne, 7 dní v týždni na pobreží po celom svete, čo je práve tam, kde veľa ľudí zvykne žiť. Malo by teda ísť o vysnívaný prírastok do mixu obnoviteľných zdrojov energie. No vývoj napreduje dosť pomaly, takže sa vynárajú otázky, čo spôsobuje zdržanie.

Myšlienka systému WaveRoller vznikla, keď si potápač všimol veľký poklop na stroskotanej lodi, ktorý sa pohyboval tam a späť so značnou silou, keď po ňom prechádzali vlny. Napadlo ho, či má rovnaký „výrazný“ efekt, ktorý spôsobuje, že sa častice vody pohybujú dopredu a dozadu vo vodorovných eliptických tvaroch blízko pobrežia, a či by to mohlo byť použité na pohon hydraulického piestu a výrobu elektriny.

Ten moment nastal už v roku 1993 a testovanie konceptu trvalo do roku 1999. Potom do roku 2005, kým boli v Škótsku a Ekvádore inštalované testovacie farmy v malom meradle, a následne do roku 2016, kým sa dizajn vyrábal, montoval, testoval a certifikoval v celej Európe. Prvý komerčný systém vlnového generátora WaveRoller, jednotky s výkonom 350 kW, bol pripojený k sieti v roku 2019, 800 metrov od portugalského pobrežia v Peniche. TU si môžete pozrieť, jeho nasadenie.

Vlnový generátor WaveRoller sedí na morskom dne, čiastočne alebo úplne ponorený, a využíva vlnový efekt spôsobený vlnami, keď sa približujú k pobrežiu.

O dva roky neskôr boja jednotka vytiahnutá na kontrolu. Spoločnosť AW Energy bola s výsledkom spokojná: „Sme radi, že môžeme potvrdiť, že jednotka a jej externé komponenty sú vo vynikajúcom stave“.

Od roku 2020 spoločnosť pracovala na projekte podporovanom financovaním EÚ s cieľom prispôsobiť systém WaveRoller a jeho pridružené časti na sériovú výrobu, ako aj na nasadenie v poliach s 10 až 24 jednotkami WaveRoller. Tieto polia, nazývané ako WaveFarms, budú sedieť na morskom dne v hĺbke 8 až 12 metrov, nie ďalej ako 2 kilometre od pobrežia.

Každá jednotka WaveRoller je dimenzovaná na 1 MW výroby energie v špičke a v štúdii z roku 2023 publikovanej v Renewable Energy je uvedené, že každá z nich by mala produkovať 624 – 813 MWh ročne.

Prototyp vlnového generátora WaveRoller s výkonom 350 kW na ceste k inštalácii pri Portugalsku v roku 2019.

Matthew Pech, finančný riaditeľ spoločnosti AW-Energy, v tlačovej správe uviedol, že systém WaveRoller môže „dodávať elektrinu bližšie k výkonu základného zaťaženia ako iné obnoviteľné zdroje a udržať Európu na čele inovatívnych technológií obnoviteľných zdrojov“. Spoločnosť „predpokladá globálny projekt 150 MW pre riešenie WaveFarm“ a „predpokladá zvýšenie európskeho hospodárstva o 275 miliónov EUR a vytvorenie 500 pracovných miest v priebehu nasledujúceho desaťročia“.

Spoločnosť tiež podpísala memorandum o porozumení so spoločnosťou v oblasti čistej energie v Namíbii s cieľom rozmiestniť WaveFarm na pobreží Swakopmud.