Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátne využívanie dronov v energetickej firme na východnom Slovensku

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrina je dnes komoditou, bez ktorej si svoj život dokáže predstaviť naozaj len málokto. Preto ak vypadne jej dodávka, sme ako stratení. No nie vždy sa však podarí chyby odstrániť okamžite, najmä ak ich treba najskôr nájsť. Tím odborníkov sa musí často vybrať za každého počasia aj do terénu a kopcov, aby odhalil prípadné zlyhanie vedenia, či inú technickú poruchu.

Vo Východoslovenskej distribučnej to však už až tak neplatí. Spoločnosť totiž ako jedna z prvých na svete začala používať na inšpekciu vedení dron s automatickým letom. No samotné drony už dávno nie sú pre VSD novinkou. Okrem iného jej pomáhajú napríklad aj v umiestňovaní zviditeľňovacích komponentov pre odklonenie preletu vtákov mimo elektrického vedenia.

Ešte pred pár rokmi by mnohí neverili tomu, ako nápomocné budú drony pre ľudstvo v tak krátkom čase. Vo Východoslovenskej distribučnej, cez ktorej vedenia sa dostáva elektrická energia do mnohých domácností, už dávnejšie používajú drony. Jednak na umiestňovanie zviditeľňovacích komponentov pre odklonenie preletu vtákov mimo elektrického vedenia, ale aj na inšpekciu vedení. No tentoraz ich využitie ešte povýšili. Medzi prvými na svete tak práve v Košiciach začali využívať dron, s takzvanou dokovacou stanicou, na inšpekciu vedení, ktorú práve inovácia zautomatizovala.

„Toto dnešné lietanie je o tom, že pilot vizuálne nevidí dron a riadi ho napríklad z nejakého operačného centra na diaľku. A ten dron musí letieť v automatickom móde, to znamená, pilot za štandardnej situácie nezasahuje do letu dronu, ale v prípade nejakého núdzového režimu, krízovej situácie, že sa objaví nejaký nepredvídaný predmet letiaci, nemusí to byť pilotované lietadlo, môže to byť niečo iné, musí mať schopnosť prevziať riadenie a reagovať na túto situáciu,“ hovorí Jozef Tóth, odbor špecializovanej činnosti, Východoslovenská distribučná.

Nové možnosti využitia dronov, s automatickým letom z dokovacej stanice, pre inšpekciu vedení, pritom nie sú nijako obmedzené ani vzdialenosťou ovládania. Podmienkou je však zabezpečenie priameho a bezpečného spojenia, bez sprostredkovateľa, medzi dronom a ovládacou stanicou.

„Predpokladám, že tá budúcnosť bude taká, že všetky naše drony, ktoré budú takto lietať a vykonávať zadané úlohy, budú ovládané z jedného centra operačného. A je jedno, či ten dron bude štartovať v Svidníku, v Poprade alebo v Kráľovskom Chlmci, vždy bude ovládaný z toho jedného centra.“

Zaujímavé je aj spracovanie obsahu, ktorý dron nasníma. Jeho sústava kamier mu pritom dovoľuje si aj priblížiť a zaostriť na jednotlivé komponenty sústavy ako je izolátor, zemné lano, časti konštrukcie, či základ.

„Toto všetko zosníma, aby sa to dalo potom neskôr napríklad umelou inteligenciou vyhodnotiť a spraviť súpis závad, ktoré treba odstrániť.“

Automatické lety pritom pre Východoslovenskú distribučnú priniesli zlepšenia vo viacerých oblastiach. Podľa platných povolení sa môžu drony VSD pohybovať rýchlosťou až 7 metrov za sekundu, čo výrazne skracuje čas inšpekcie. No v porovnaní s ľudskou inšpekciou, prináša technológia aj ďalšie výhody.

„Ak by sme porovnali potrebný čas, potrebné náklady na výkon inšpekčných prác ľuďmi, posádkou motorových vozidiel, lezcami, ktorí musia, aby zvrchu skontrolovali, vyliezť na stožiar. Kvôli tomu je potrebné vypnúť, zaistiť zariadenie, čiže obmedziť nejako prevádzku. A viete to zrealizovať s dronom, ktorý nemusí byť sprevádzaný človekom, tak myslím, že tie výhody sú každému zrejmé.“

Okrem zvýšenia efektívnosti práce priniesli pokrokové technológie aj zvýšenie bezpečnosti práce. Odpadli totiž výstupy pracovníkov na stožiare a tiež ich istenia pri tejto činnosti. No a v neposlednom rade sú to aj environmentálne prínosy.

„Presun motorovým vozidlom, vstup do terénu, zanecháva nejaké stopy či už v ovzduší alebo na pôde, kdežto let dronom, ktorého hmotnosť je jeden kilogram a je dobíjaný z obnoviteľných zdrojov má určite pozitívny vplyv,“ dopĺňa Jozef Tóth, odbor špecializovanej činnosti, Východoslovenská distribučná.

Aby sa však dali takéto automatické lety vo Východoslovenskej distribučnej robiť, nestačí byť len technologicky pripravený. Potrebné boli príslušné povolenia aj od dopravného úradu, ktorý pritom využitie inovácie ocenil.

„Toto je taký najvýnimočnejší projekt. Je jediný svojho druhu na Slovensku, prvý na Slovensku a v Európe je ich len naozaj zopár. Hej. Takže schválením tohto projektu sme skočili z nejakého levelu o niekoľko levelov vyššie, čo ja považujem za obrovský úspech,“ hovorí Nofal Kattan, vedúci oddelenia bezpilotného letectva, Dopravný úrad.

Zároveň sme ako krajina už teraz nachystaný na rozvoj ďalších dronových služieb a záujem o tento sektor potvrdzuje aj počet registrácií nových dronov a pilotov.

„Slovensko je pripravené tým, že prijalo vykonávacie nariadenie 947 a 945. Takže prešli sme z toho národného na to európske. Máme zhruba 250 až 400 registrácií za mesiac, čo sú veľmi vysoké čísla, a ideme naozaj veľmi pekne hore,“ dodáva Nofal Kattan, vedúci oddelenia bezpilotného letectva, Dopravný úrad.

Na to, aby sa však mohli služby s dronmi rozbehnúť naozaj naplno, bude treba kvalifikovaných pracovníkov. Rovnako to vidí aj Východoslovenská distribučná, a preto s nadšením podporuje Spojenú školu Ľudmily Podjavorinskej v Prešove, ktorá sa ako prvá na Slovensku rozhodla žiakov vzdelávať v oblasti dronového priemyslu.

„Sme zaviedli nový predmet pre odbor mechanik / mechatronik s názvom Drony. Hej. Tento máme ako prvý, prvýkrát rok, ale krúžková činnosť už funguje tretí rok a je obrovský záujem oň. A tam sa ho zúčastňujú zo všetkých odborov študenti. Prvá časť sa skôr chce venovať tomu lietaniu, druhá časť servisu a tretia časť má napríklad tak záujem o programovanie alebo o hej také vlastné vyrobiť, vlastné nejaké, už, ale či aj diely alebo celkom skompletizovať celého drona. Začínali sme so šiestimi žiakmi. Druhý rok už sme mali žiakov 27, to znamená, že nárast 200 percentný, viac,“ hovorí Michal Dobranský, stredoškolský učiteľ, Spojená škola Ľudmily Podjavorinskej.

Na nových pilotov sa tak nepochybne teší aj Východoslovenská distribučná. Tá sa bude do budúcnosti snažiť pokryť inovatívnou technológiou dronov, čo najväčšie územie. Už teraz sa pritom hovorí aj o technológii, pri ktorej by dron nevyužíval stále len jednu a tú istú dokovaciu stanicu na vzlety a pristávanie.

„Už sú riešenia, kde tento dron vyštartuje z jednej dokovacej takejto stanice, ale pristane v inej. Takže nemusí sa vracať späť, môže pokračovať, hej, v svojom lete do ďalšej, a prejde podstatne dlhšie územie,“ uzatvára Jozef Tóth, odbor špecializovanej činnosti, Východoslovenská distribučná.

Vďaka technológii sa pracovníkom VSD vo väčšej miere uvoľnia ruky na to, aby dokázali ešte rýchlejšie odstraňovať prípadné poruchy. Trvanie výpadkov dodávok elektriny do domácností, by sa tak vďaka inováciám, mohlo podariť ešte viac skrátiť.