Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová sieťová batéria vkladá rekordnú hustotu energie do kontajnera

Nová sieťová batéria vkladá rekordnú hustotu energie do kontajnera
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čína je svetovým lídrom, pokiaľ ide o obnoviteľné zdroje energie, ako je solárna energia, a to nie len s malým náskokom, pretože vyrába viac ako dvojnásobok solárnej energie ako druhá krajina s najvyšším podielom, USA. Kde uskladníte toľkú prebytočnú solárnu energiu na použitie, keď slnko nesvieti? Odpoveď znie vo veľkých batériách.

Nie je to len 609 gigawattov kapacity solárnej energie, ktorú mala Čína v roku 2023, čo z nej robí svetového lídra. Čína je svetovým lídrom aj v oblasti veternej energie, keďže má kapacitu 441 gigawattov čistej, obnoviteľnej veternej energie. A táto krajina toho stavia stále viac.

Problémom je, že ide o čínsku veternú a solárnu kapacitu. A keďže čínska sieťová infraštruktúra stále dobieha šialené množstvo obnoviteľných zdrojov energie, ktoré sa neustále buduje, obmedzovanie je skutočným problémom a veľká časť tejto energie sa z toho či onoho dôvodu jednoducho nevyužíva.8 MWh sieťová kontajnerová batérie na skladovanie obnoviteľnej energie spoločnosti Envison Energy.

Sieťové batérie by mohli potenciálne vyriešiť niektoré z týchto problémov nielen v Číne a aj na celom svete. Spoločnosť Envision Energy na treťom ročníku výstavy Electrical Energy Storage Alliance (EESA), ktorá sa konala v Šanghaji, totiž oznámila sieťovú batériu s kapacitou 8 MWh, ktorá sa zmestí do prepravného kontajnera s dĺžkou 6 metrov.

Batéria je obrovská nielen veľkosťou, ale aj počtom 8 MWh. Spoločnosť uvádza, že jej najnovší výrobok využíva 700 Ah články z fosfátu lítia a železa (LiFePO4) v konfigurácii chladenej kvapalinou s napätím 1 500 až 2 000 V, ktoré vystačia na takmer 16 000 nabíjacích cyklov, ktoré sa všetky zmestia do polovice bežného prepravného kontajnera. Celý systém pritom váži približne 50 ton.

Na webovej stránke spoločnosti Envision Energy je uvedená možná konštrukčná konfigurácia jej 8 MWh kontajnerovej batérie s dĺžkou 6 metrov.

Zjednodušene povedané, pri 1 500 voltoch jednosmerného prúdu by teoreticky mohla táto batéria nepretržite napájať priemernú domácnosť s výkonom 1 kW približne 640 hodín, čo je o niekoľko hodín menej ako 27 dní. Nie že by bol tento systém skladovania energie na niečo také navrhnutý. Je navrhnutý s krátkodobým trvaním nabíjania a vybíjania konfigurovateľným v rozmedzí dvoch až ôsmich hodín.

Krátkodobé trvanie zohráva kľúčovú úlohu pri vyvažovaní obnoviteľných zdrojov energie tým, že udržiava stabilné dodávky energie, ukladá prebytočnú elektrinu, keď je výroba vysoká, a vybíja energiu, keď výroba klesá. Nevýhoda dvojhodinového krátkeho cyklu znamená, že pri 16 000 nabíjacích a vybíjacích cykloch životnosti by batéria vydržala len niečo dlhšie ako tri a pol roka.

Informácie z výstavy EESA o 8-MWh kontajnerovej batérii spoločnosti Envision Energy.

Batériové články vyrába japonská spoločnosť AESC, ktorá je známa tým, že dodáva vysoko výkonné batérie mnohým výrobcom elektrických vozidiel. Striedače a systém riadenia batérií sú vlastnej výroby spoločnosti Envision.

Hoci LiFePO4 batéria nemá také prirodzené riziko „odvzdušnenia“ ako oveľa bežnejšie lítium-iónové (Li-ion) batérie, jednotka na ukladanie energie od spoločnosti Envision je vybavená pomerne robustným šesťstupňovým súborom bezpečnostných prvkov. Patria k nim monitorovacie systémy na báze umelej inteligencie na zisťovanie požiarov a porúch, detekcia vypustených plynov, aerogélové podložky medzi článkami, aktívna ventilácia a dokonca je možné pridať aj voliteľný systém vodného postrekovača. Nevyhnutnosťou sú však deflagračné panely – takzvané výbušné ventilačné panely.