Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jadrový mikro reaktor eVinci sa blíži ku komercializácii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Westinghouse Electric Company pokračuje vo vývoji svojho revolučného jadrového mikro reaktora eVinci. Je založený na vesmírnej jadrovej technológii, vyznačuje sa malými rozmermi, nemá žiadne pohyblivé časti a dá sa vymeniť za nový podobne ako použitá plynová fľaša.

V súvislosti s obavami z klimatických zmien zažíva jadrová energia opätovné oživenie. Vďaka princípu nulových emisií a schopnosti vyrábať veľké množstvo energie môže riešiť mnohé výzvy, ktorým čelí energetický sektor. Jadrový priemysel však musí prekonať problémy súvisiace s bezpečnosťou, dostupnosťou a nákladmi, a zároveň výrazne urýchliť proces výstavby, ktorý tradične trvá dlhé roky.

Riešením spoločnosti Westinghouse je jej mikro reaktor eVinci, ktorý má priemer menej ako 3 metre a produkuje až 5 megawattov elektrickej energie spolu s 15 megawattmi tepelnej energie v jadre. Táto kompaktná zostava sa dá vyrobiť v továrni, a nie priamo na mieste, a na jedno naplnenie funguje viac ako osem rokov. Po vyčerpaní jadrového paliva sa celý reaktor odstaví, naloží na nákladné auto a vráti sa do továrne na doplnenie paliva alebo výmenu za nový reaktor.

Od ostatných malých reaktorov sa eVinci líši tým, že po spustení do normálnej prevádzky nemá žiadne pohyblivé časti a nevyžaduje cirkuláciu vody ani iného chladiaceho média.

Jadrový mikroreaktor Westinghouse eVinci.

Využíva vysoko odolné palivo TRISO (TRi-structural ISOtropic), ktoré pozostáva z uránu obohateného na 19,75 %, zataveného do peliet veľkosti zrna prosa vyrobených z uránu, uhlíka a keramiky. Tieto pelety sa spájajú do malých guľôčok, ktoré sa potom zabalia do tyčí a vložia do jadra. Výsledkom je palivový súbor, ktorý je mimoriadne odolný, odolný voči teplu a korózii a produkuje samo obmedzujúcu jadrovú reakciu, ktorá sa nemôže vymknúť spod kontroly.

Okrem palivových tyčí sa počas prepravy vkladajú aj odstavné tyče, ktoré jadrovú reakciu úplne zastavia. Na aktiváciu jadra sa musí odsunúť aj rotujúci bubon. V prípade núdze sa tento bubon pasívne vráti na svoje miesto a všetko sa vypne.

Stručne povedané, keď je všetko funkčné, na udržanie reaktora v chode nie sú potrebné žiadne pohyblivé časti, vrátane chladiaceho systému. Namiesto cirkulácie vody, vzduchu, hélia alebo roztavených solí sa v reaktore používa monolit z pevnej ocele, v ktorom sa nachádza aktívna zóna a ktorý absorbuje teplo. Odtiaľ alkalické tepelné potrubia pasívne odvádzajú teplo pomocou fázových zmien v alkalickom kove na chladenie reaktora a premenu tepla na elektrinu.

Rez jadrovým mikroreaktorom Westinghouse eVinci.

Výsledkom je kompaktná, prirodzene bezpečná konštrukcia. Spoločnosť Westinghouse tvrdí, že mikro reaktor eVinci možno zriadiť nad zemou v relatívne malom závode, ktorý potrebuje len približne dva akre (8 090 m²) a potrebuje len malý personál na prevádzku a bezpečnosť. Jadro je dostatočne malé na to, aby sa dalo prepravovať v štandardných kontajneroch po železnici, na člnoch alebo nákladnými autami.

Spoločnosť Westinghouse tvrdí, že okrem civilnej výroby energie je eVinci vhodný aj na napájanie vzdialených miest, banských a vrtných prevádzok, priemyselných zariadení, diaľkového vykurovania, výroby vodíka, výskumu, vojenských základní a dátových centier. Možno ho tiež nakonfigurovať na zaťaženie na požiadanie, čo umožňuje jeho integráciu s veternými a solárnymi sieťami.

Spoločnosť uvádza, že predložila predbežnú správu o bezpečnostnom návrhu pre mikro reaktor eVinci Národnému inovačnému centru pre reaktory amerického ministerstva energetiky, čo predstavuje pre toto zariadenie významný míľnik.

Jadrový mikroreaktor Westinghouse eVinci sa dá naištalovať v relatívne malom závode.