Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt solárnej energie pokladá pilotný panel medzi koľajnice

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dokonca aj na frekventovaných železničných sieťach môže medzera medzi koľajnicami stráviť veľa času otočená smerom k oblohe, tak prečo tento priestor nevyužiť? Švajčiarska startup spoločnosť Sun-Ways to chce dosiahnuť inštaláciou solárnych panelov medzi koľajnice na železničnej trati.

Napriek mnohým strechám domácností a firiem, ktoré majú solárne panely, a vyhradeným fotovoltickým „farmám“, ktoré tiež pohlcujú slnečnú energiu, stále existuje obrovský potenciál na zber oveľa viac slnečnej energie.

Spoločnosť Sun-ways sa snaží využiť odhadovaný ročný energetický potenciál 1-TWh z 5 000 km železničných tratí vo Švajčiarsku položením odnímateľných fotovoltických panelov medzi ne. Spoločnosť uvádza, že by to mohlo potenciálne pokryť potreby elektrickej energie takmer tretiny sektora verejnej dopravy v krajine, pričom by sa ročne ušetrilo viac ako 200 000 ton CO2.

Každý „úplne čierny“ panel meria 1 x 1,7 metra a je vybavený antireflexným filtrom, ktorý zabraňuje oslneniu. Toto je namontované vo formáte s viacerými poľami v ráme, v ktorom sú umiestnené všetky komponenty a káble. Súčasné nastavenie je navrhnuté tak, aby vyhovovalo rozchodu trate 1,43 metra, hoci to môže byť prispôsobené aj pre neštandardné inštalácie.

Samostatné panely môžu byť pripojené k sieti, použité na napájanie miestnej infraštruktúry alebo smerované do „trakčnej energetickej siete, ktorá poháňa lokomotívy“.

Viac-panelové moduly môžu inžinieri inštalovať a spájať manuálne, ale spoločnosť zaoberajúca sa údržbou železníc Scheuchzer SA vyvinula stroj schopný inštalovať až 1 000 m2 panelových polí spoločnosti Sun-Ways za deň.

„Slnečná elektráreň“ bola navrhnutá tak, aby sa panelové moduly dali dočasne odstrániť, kým železničiari vykonávajú údržbu trate, a potom ich po dokončení práce opäť vložiť späť. A nastavenie bolo testované na stabilitu pre vlaky prechádzajúce rýchlosťou až 150 km / h a dokáže odolať vetru s rýchlosťou až 240 km / h.

Keďže sú panely položené naplocho, sneženie počas zimných mesiacov prirodzene nepriaznivo ovplyvní výkon. Spoločnosť tvrdí, že na konce vlakov možno pripevniť valcové kefy, aby sa vysporiadali s nevyhnutným hromadením nečistôt, takže prísť s niečím podobným, ako odpratávať sneh, nie je veľký problém.

4,293 / 5,000 Železničná spoločnosť Scheuchzer SA vyvinula stroj na inštaláciu alebo odstránenie panelových modulov Sun-Ways.

Elektrina vyrobená systémom by sa mohla použiť na napájanie blízkej infraštruktúry, ako sú spínače alebo výhybky alebo dokonca vlakové stanice. Samozrejme, môže byť posielaná do siete alebo smerovaná do „trakčnej energetickej siete, ktorá poháňa lokomotívy“, čo vylučuje potrebu pozemných invertorov.

Žiadosť na Federálny úrad pre dopravu (FOT) bola v minulom roku pôvodne zamietnutá, ale spoločnosť Sun-Ways zaangažovala akademikov z HEIG-VD (Haute Ecole d'Ingénierie et de Gestion du Canton de Vaud), aby vykonali nezávislé hodnotenia prototypov panelov na mieru. Tieto hodnotenia boli pridané do technickej a bezpečnostnej dokumentácie vydanej spoločnosťou Geste Engineering a plán bol znovu predložený na schválenie.

Trvalo 10 mesiacov uvažovania, ale FOT teraz dala zelenú pilotnému projektu v roku 2025 na 100-metrovom úseku TransN linky 221 neďaleko železničnej stanice Buttes vo švajčiarskom kantóne Neuchâtel. Medzi koľajnicami bude inštalovaných približne 48 panelov s výkonom 18 kWp.

Riešenie Sun-Ways, ktoré je teraz schválené pre pilotný projekt v roku 2025, premení priestor medzi železničnými traťami na odnímateľné solárne elektrárne.

Zariadenie bude pripojené k miestnej sieti distribútorom elektriny Viteus a železničnou infraštruktúrou DG Rail a vlaky pilotného projektu budú jazdiť rýchlosťou 70 km / h. Počas pilotného projektu sa vykonajú skúšky inštalácie a demontáže spolu s ďalšími skúškami a meraniami, aby sa „zaistilo, že nebude mať žiadny škodlivý vplyv na železničnú infraštruktúru“.

Spoločnosť Sun-Ways tiež oznámila, že sa pustí do štúdie uskutočniteľnosti na úseku súkromnej trate v obci Aigle s dĺžkou 1 500 m s inštalovaným výkonom 288 kWp. Spoločnosť je v súčasnosti v počiatočnom štádiu prípravy ďalšieho pilotného projektu so SNCF aj vo Francúzsku, spolu s ďalšími v Španielsku, Rumunsku a Južnej Kórei. V počiatočnom štádiu sú aj diskusie s prevádzkovateľmi v Číne, Thajsku, Austrálii a USA.