Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšia pozemná veterná turbína roztáča 131 metrové lopatky

Najväčšia pozemná veterná turbína roztáča 131 metrové lopatky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Sany Renewable Energy tvrdí, že práve postavila najväčšiu pozemnú veternú turbínu na svete. Prototyp s výkonom 15 MW bol inštalovaný v severovýchodnej čínskej provincii Jilin. Turbína s označením SI-270150 sa vyznačuje lopatkami dlhými 131 metrov, čo predstavuje maximálnu plochu 57 256 m2.

Podľa spoločnosti Sany je to aj rekord pre najväčší priemer rotora pozemnej turbíny s 270 metrami, čím prekonáva predchádzajúcu najväčšiu pozemnú veternú turbínu na planéte, dizajn spoločnosti Goldwind s výkonom 12 MW, ktorý bol uvedený na trh v roku 2023 s priemerom rotora 240 metrov.

Spoločnosť Sany hovorí, že jej prototyp pozemnej veternej turbíny s výkonom 15 MW dokáže poháňať 160 000 domácností za rok.

Lopatky s dĺžkou 131 metrov boli prvýkrát vyrobené v závode spoločnosti Sany vo Vnútornom Mongolsku v januári. Boli pritom vyrobené tak, aby boli nielen odolné a stabilné, ale aby obsahovali aj recyklovateľné časti. Prekonali aj rekord spoločnosti Sany z roku 2023 pre najdlhšie lopatky pozemnej turbíny, ktoré merali 104 metrov.

Jediná 15-MW pozemná veterná turbína SI-270150 údajne dokáže vyrobiť dostatok elektriny pre napájanie až 160 000 domácností po celý rok. Je navrhnutá tak, aby fungovala 25 až 30 rokov a obsahuje niekoľko optimalizácií dizajnu. Jej hnacie ústrojenstvo je vybavené dvojitým kuželíkovým ložiskom integrovaným systémom podpory hlavného hriadeľa, ktorý „zabezpečuje vysokú nosnosť a stabilitu“.

Spoločnosť Sany tvrdí, že v továrni Shaoshan sa nachádza najväčšia dielňa na výrobu lopatiek veterných turbín v Ázii.

Znalci veternej energie si určite všimli, že táto 15-MW turbína nie je ani zďaleka taká veľká ako najväčšia pobrežná turbína na svete, 20MW gigant od čínskej spoločnosti Mingyang Smart Energy. Je to preto, že pobrežné turbíny môžu byť postavené s vyššími vežami a dlhšími lopatkami, aby sa využili konzistentnejšie vetry nad oceánom. Je tu tiež menší záujem o vizuálny a hlukový vplyv, pretože sú ďaleko od obývaných oblastí a nie sú obmedzené predpismi o využívaní pôdy.

Bude to chvíľu trvať, kým bude táto 15-MW pozemná veterná turbína široko inštalovaná. Spoločnosť Sany tvrdí, že tento prototyp prejde rokom prevádzkového testovania spoľahlivosti v experimentálnej veternej elektrárni.