Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google prejde na jadro v rámci prvej dohody o malom reaktore na svete

Google prejde na jadro v rámci prvej dohody o malom reaktore na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V tom, čo Google nazýva „prvou korporátnou dohodou na svete o nákupe jadrovej energie z viacerých malých modulárnych reaktorov“, urobila spoločnosť Google ďalší krok k svojmu cieľu dosiahnuť nulové čisté emisie zo svojho prevádzkového reťazca do roku 2030.

Pokiaľ ide o vývoj čistejšej, bezuhlíkovej energie, Google určite vkladá svoje peniaze tam, kde má. Len minulý rok spoločnosť spustila pokročilú geotermálnu elektráreň v Nevade, ktorá už dosiahla pôsobivé úspechy vo vývoji svojej technológie na využitie tepla spod zemského povrchu na výrobu energie.

Teraz tento technologický gigant podpísal dohodu s Kairos Power, spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na vývoj malých modulárnych jadrových reaktorov alebo SMR (Small Modular Reactor). Ako už názov napovedá, tieto modulárne jednotky sú oveľa menšie ako tradičné jadrové reaktory a sú určené na použitie vo vzájomnom spojení, takže môžu byť prispôsobené tak, aby produkovali presne také množstvo energie, aké potrebuje zariadenie alebo komerčná energetická sieť.

V roku 2023 spoločnosť Kairos Power získala súhlas od regulačnej komisie USA na vybudovanie demonštračného reaktora Hermes a začiatkom tohto roka prerazila na projekte v Oak Ridge, Tennessee.

Nová dohoda medzi spoločnosťami Kairos Power a Google prinesie nasadenie viacerých flotíl SMR spoločnosti Kairos Power do oblastí, kde spoločnosť Google prevádzkuje dátové centrá, s cieľom priniesť 500 MW jadrovej energie do roku 2035. Prvé nasadenie SMR je naplánované na rok 2030.

„Dohoda o viacnásobnom nasadení je dôležitá na urýchlenie komercializácie pokročilej jadrovej energie demonštrovaním technickej a trhovej životaschopnosti riešenia, ktoré je rozhodujúce pre dekarbonizáciu energetických sietí a zároveň poskytuje veľmi potrebnú výrobu energie a kapacitu,“ povedal Jeff Olson, viceprezident pre rozvoj podnikania a financie, Kairos Power.

„Tento skorý záväzok spoločnosti Google poskytuje silný signál dopytu zákazníkov, ktorý posilňuje pokračujúcu investíciu spoločnosti Kairos Power do nášho iteratívneho vývojového prístupu a komerčnej výroby.“

Vizualizácia nového závodu spoločnosti Google s malým modulárnym jadrovým reaktorom spoločnosti Kairos Power.

V blogovom príspevku o dohode Google poukazuje na to, že Ministerstvo energetiky USA uvádza, že jadrová energia má „najvyšší ekonomický vplyv zo všetkých zdrojov na výrobu energie“ a že agentúra odhaduje, že uvedenie 200 GW novej jadrovej energie online do roku 2050 vytvorí 375 000 pracovných miest. Google tiež hovorí, že v nadchádzajúcich rokoch budú potrebné nové zdroje elektrickej energie, ktoré pomôžu poháňať pokrokové technológie umelej inteligencie.

No a čo bezpečnosť? Zatiaľ čo katastrofy ako Černobyľ a Fukušima jasne horia v našich spomienkach, faktom je, že moderné modulárne jadrové reaktory, známe ako reaktory IV. generácie, sú oveľa bezpečnejšie ako elektrárne veľkých rozmerov postavené v minulosti.

Kairos Power pritom vyrába SMR, ktoré využívajú palivové pelety známe ako trištrukturálne izotropné – alebo TRISO – častice. Tieto častice s veľkosťou maku pozostávajú z jadra z uránu, kyslíka a uhlíka zapuzdreného v troch vrstvách materiálov na báze uhlíka a keramiky. Škrupiny zabezpečujú, že rádioaktívne častice zo štiepneho procesu sú obsiahnuté. Pre reaktory Kairos sa častice TRISO formujú do väčších „kamienkov“, ktoré sú veľké asi ako biliardová guľa. Tieto kamienky môžu byť privádzané do reaktorov počas ich prevádzky.

Model ilustrujúci jadro a izolačný obal častice TRISO.

Druhým hlavným bezpečnostným prvkom reaktorov Kairos je, že sú chladené roztavenými soľami namiesto vody. Tieto soli môžu zostať stabilné pri extrémne vysokých teplotách. To znamená, že ak sa elektráreň vypne z dôvodu havarijného stavu, soli prirodzene ochladia reaktor, pretože sa nevyvaria, čím sa zníži riziko prehriatia.

Spoločnosť Google vníma SMR len ako jednu súčasť stratégie čistej energie, ktorá zahŕňa aj veternú, solárnu a geotermálnu energiu. Na rozdiel od veterných a solárnych riešení však SMR ponúkajú možnosť produkovať bezuhlíkovú energiu 24 hodín denne bez ohľadu na to, aké počasie alebo stupeň slnečného žiarenia môže byť v ktoromkoľvek danom čase.

Trochu viac o projekte sa dozviete v propagačnom videu od Google.