Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veterná turbína s lopatkami, ktoré pokryjú najväčšiu plochu na svete

Veterná turbína s lopatkami, ktoré pokryjú najväčšiu plochu na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dánska spoločnosť Vestas sa snaží stať lídrom v oblasti pobrežnej veternej energie. Chce to dosiahnuť pomocou novej 236-V 15-MW veternej turbíny. Jej lopatky pritom počas otáčania pokryjú údajne najväčšiu plochu na svete.

Spoločnosť Vestas sa do podnikania s pobrežnými veternými turbínami dostala pred viac ako 25 rokmi inštaláciou 39-V 500-kW jednotiek na dánskej veternej elektrárni Tunoe Knob. Odvtedy sa veľkosť a kapacita výroby energie turbín ustavične zvyšovala. Výrobca teraz odhalil najväčší model veternej turbíny na svete.

Vďaka jej trom lopatkám s dĺžkou 115,5 metra má nový dizajn najväčšiu plochu otáčania na svete, ktorá zaberá až 43 742 metrov štvorcových. To by malo byť vhodné pre prípady, kedy je vysoká rýchlosť vetra, pričom spoločnosť Vestas uviedla, že lopatky sú „odolné voči extrémnym vetrom podľa normy IEC 1 do rýchlosti 50 m / s a podľa normy IEC T do rýchlosti 57 m / s“.

Očakáva sa, že každá veterná turbína dodá približne 80 GWh energie ročne, v závislosti od podmienok špecifických pre danú lokalitu. To by malo byť údajne dostatočné množstvo na napájanie 20 000 európskych domácností.

Nový model 236-V 15-MW veternej turbíny tiež ponúka potenciál na zníženie celkového počtu turbín nasadených v rámci pobrežnej veternej elektrárne. Spoločnosť Vestas počíta s tým, že „nová pobrežná veterná turbína prinesie o 65 percent vyššiu ročnú produkciu energie ako 173-V 9,5-MW model. Pre veternú elektráreň s výkonom 900-MW tak zvýši produkciou o 5 percent, pričom bude potrebných až o 34 veterných turbín menej“.

Výrobca očakáva, že prvý prototyp bude vyrobený v roku 2022, zatiaľ čo sériová výroba bude nasledovať o dva roky neskôr. Životnosť novej 236-V 15-MW veternej turbíny je 25 rokov.

Prototyp 236-V 15-MW pobežnej veternej turbíny Vestas začne svoju činnosť v roku 2022, sériová výroba bude nasledovať v roku 2024.