Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšia veterná turbína na svete ukazuje svoju monštruóznu silu

Najväčšia veterná turbína na svete ukazuje svoju monštruóznu silu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť MingYang Smart Energy oznámila vývoj svojej morskej veternej turbíny, ktorá je ešte väčšia ako obrovská turbína Haliade-X od spoločnosti GE. Nesie názov MySE 16.0-242 a ide o 242 metrov vysoké monštrum s výkonom 16 megawattov, ktorého jedna jednotka dokáže počas svojej 25-ročnej životnosti napájať až 20 000 domácností.

Štatistiky týchto kolosov pre zber obnoviteľnej energie sú impozantné. Keď sa nová turbína od spoločnosti MingYang Smart Energy ako prototyp prvýkrát roztočí budúci rok, jej tri lopatky s dĺžkou 118 metrov obsiahnu plochu až 46 000 štvorcových metrov, čo je viac ako plocha šiestich futbalových ihrísk.

Očakáva sa, že turbína každý rok prevádzky vyrobí až 80 GWh elektrickej energie. To je o 45 percent viac ako v prípade predchádzajúcej veternej turbíny MySE 11.0-203, a to z len 19 percentného nárastu priemeru a plochy točiacich sa lopatiek. Niet divu, že tieto veci sú stále väčšie. Čím sú totiž väčšie, tým lepšie fungujú a tým menej nákladov na inštaláciu je potrebných na rozvoj rovnakej kapacity. Výsledkom by mal byť aj pokles cien výroby veternej energie na mori.

Spoločnosť MingYang Smart Energy plánuje postaviť najväčšiu morskú veternú turbínu na svete s názvom MySE 16.0-242.

Vietor tak evidentne vypĺňa medzery, ktoré slnečná energia nedokáže, a v budúcnosti bude zásadnou súčasťou mixu výroby obnoviteľnej energie. Zameranie sa na tieto mamutie veterné turbíny je hlavným dôvodom, prečo odborníci v tomto odvetví predpovedajú, že náklady na výrobu veternej energie na mori sa do roku 2050 znížia o 37 až 49 percent, ako uvádza agentúra Renew Economy.

Spoločnosť MingYang Smart Energy tvrdí, že jej morská veterná turbína MySE 16.0-242 je len začiatkom „novej platformy 15 MW+ pobrežných produktov“ a že je schopná prevádzky nainštalovaním na morskom dne alebo na plávajúcej základni. Celý prototyp bude postavený v roku 2022, nainštalovaný a uvedený do prevádzky bude do roku 2023. Komerčná výroba sa má začať v prvej polovici roku 2024.

Najväčšia morská veterná turbína na svete MySE 16.0-242 by mala ročne vyroobiť až 80 GWh elektrickej energie.