Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Ocean Battery uchováva obnoviteľnú energiu na dne mora

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Akokoľvek sú obnoviteľné zdroje energie užitočné, musia byť zálohované skladovacími systémami, ktoré uchovávajú energiu v čase, keď nesvieti Slnko alebo nefúka vietor. Ocean Battery je nový dizajn pre systém skladovania energie, ktorý funguje trochu ako vodná elektráreň na dne mora.

Systém Ocean Battery, ktorý bol vyvinutý holandským startupom Ocean Grazer, je navrhnutý na inštaláciu na morské dno v blízkosti pobrežných generátorov obnoviteľnej energie, ako sú veterné turbíny, plávajúce solárne farmy, prílivové a vlnové energetické systémy. Skladá sa z troch komponentov, ktoré spolu fungujú na podobnom princípe ako vodná elektráreň.

V morskom dne je uložená betónová nádrž, ktorá pojme až 20 miliónov litrov sladkej vody, skladovanej pri nízkom tlaku. Systém čerpadiel a turbín spája túto nádrž s flexibilnou membránou na morskom dne. Prebytočná elektrina z obnoviteľných zdrojov sa môže použiť na čerpanie vody zo zásobníka do membrány. Keď je potrebná energia, membrána sa uvoľní a poháňaná tlakom morskej vody nad ním stlačí svoju vodu späť do zásobníka, čím sa roztočia turbíny pre výrobu elektriny, ktorá sa potom dodáva do siete.

Hlavné komponenty systému Ocean Battery: flexibilná membrána (vľavo hore), betónové nádrže (vľavo dole) a strojové jednotky (žlté, v strede) obsahujúce čerpadlá a turbíny.

Tím zo spoločnosti Ocean Grazer hovorí, že systém má účinnosť medzi 70 a 80 percentami a mal by byť schopný vykonávať neobmedzený počet cyklov počas svojej životnosti viac ako 20 rokov. Je tiež pomerne škálovateľný. Každý betónový zásobník má kapacitu 10 MWh, takže pridaním ďalších sa môže zvýšiť celková kapacita. Ak je rýchlo potrebné získať viac energie, môžu sa pridať aj ďalšie jednotky čerpacieho a turbínového stroja na zvýšenie výkonu.

Napriek tomu nebude existovať jedno riešenie, ktoré by vyhovovalo každej situácii, takže riešenie globálneho problému, akým je skladovanie obnoviteľnej energie, si pravdepodobne vyžiada celú škálu týchto rôznych kreatívnych nápadov.

Schéma systému Ocean Battery. Pri nabití (vľavo) je membrána plná vody a betónová nádrž je prázdna. Keď je batéria vybitá (vpravo), membrána je prázdna a zásobník plný.