Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenia Soitron dokážu cez sieť IoT odčítať údaje z vodomerov na diaľku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite ste už zažili situáciu, pri ktorej sa vás snažili doma aj niekoľkokrát zastihnúť vodári, aby si odpísali stav vodomera. Po novom úplne zbytočné. Prichádzajú totiž nové moderné zariadenia, ktoré sa dajú primontovať aj na bežné vodomery. Fungujú vďaka Internetu vecí a najlepšie je na tom to, že údaje z vodomerov posielajú na diaľku.

Celé riešenie, ktoré majú pod taktovkou slovenské spoločnosti Soitron a Keners, je založené na špeciálnom zariadení, ktoré dokáže automaticky odčítať impulzy vysielané z existujúceho vodomera. Technológia je pritom nenáročná na spotrebu energie.

„Zariadenia posielajú relatívne malý dátový tok, tým pádom je veľmi šetrená batéria, ktorá je v tých zariadeniach. Takže sú nastavené tak, že vydržia dlhé roky zabudované v šachte na vodomere,“ vysvetľuje pán Peter Horňák, Soitron.

Vygenerované dáta sú online spracované v centrále, z ktorej sa posielajú ďalej do systémov vodárenských spoločností. Okrem toho, že vodárne už nemusia vysielať pracovníkov na fyzickú kontrolu stavu vodomera, tento IoT systém im prináša aj ďalšie výhody.

„Dáta sú importované do fakturačného systému, aj do ďalších monitorovacích systémov. Takže jednak je tam táto výhoda v zmysle odpočtov vody. Potom je samozrejme možné cez pokročilejšiu dátovú analytiku, nad jestvujúcimi dátami, venovať sa veciam ako identifikácia únikov vody, prípadne čierne odbery.“

Vďaka slovenskej mobilnej aplikácii môže pritom aj samotný spotrebiteľ získať kontrolu nad svojou spotrebou vody.

„Vie sa na ňu kedykoľvek pozrieť a monitorovať si ju. Čo je ešte dôležitejšie, vie si nastaviť notifikácie alebo alarmy a strážiť si zvýšenú spotrebu, alebo sa vie koncový používateľ dozvedieť o nejakej havárii, ktorá mu nastala za vodomerom,“ dodáva pán Peter Horňák, Soitron.

Podobné riešenie vzdialeného odčítavania a monitorovania sa pritom dá použiť aj na elektromery, plynomery, či na kúrenie.

Zariadenia Soitron dokážu cez sieť IoT na diaľku odčítať údaje z vodomerov