Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nízkoenergetická IoT sieť LoRa dostane posilu, Orange štartuje aj LTE-M

Nízkoenergetická IoT sieť LoRa dostane posilu, Orange štartuje aj LTE-M
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po tom, ako minulý rok Orange spustil do komerčnej prevádzky sieť LoRa, začne v priebehu prvého polroka 2019 s testovaním ďalšej nízkoenergetickej siete vhodnej na prevádzku IoT riešení – siete LTE-M, ktorá je k dispozícii v licencovanom pásme. V priebehu tohto roka v rámci nej plánuje pripojiť viacero vybraných lokalít.

V testovacom prostredí aj u zákazníkov

 

Pilotné lokality pokryté LTE-M budú pribúdať postupne a podobne, ako pri testovaní LoRa, ich bude viacero. Súčasťou testovacej prevádzky bude aj spustenie reálnych riešení priamo u zákazníkov, ktoré niekoľko mesiacov pobežia v pilotnej prevádzke. S prvým verejným testovaním LTE-M určeným pre odbornú verejnosť začne Orange ešte pred veľkonočnými sviatkami, kedy im umožní vyskúšať si možnosti LTE-M priamo vo svojich priestoroch.

Výhoda v platforme Live Objects

 

Rovnako, ako v prípade LoRa siete, aj pri LTE-M bude Orange na zber, analýzu a manažovanie dát využívať svoju vlastnú platformu Live Objects, ktorá pochádza priamo od materskej skupiny Orange. Tá prináša zákazníkom úplnú nezávislosť od konektivity – teda je úplne jedno, ako sú koncové zariadenia k platforme pripojené, všetky dáta nájde zákazník na jednom mieste, či už pochádzajú z LoRa, LTE-M alebo SMS aplikácií.

„Spustenie technológie LTE Cat. M je ďalším plánovaným krokom v našej stratégii internetu vecí, a tou je poskytovanie komplexných IoT riešení na našej vlastnej infraštruktúre, s vlastnou platformou zberu, analýzy a vyhodnocovania dát. LTE-M je dobrým doplnkom už spustenej LoRa siete a ešte rozširuje možnosti poskytovania našich aplikácií pre internet vecí,“ približuje Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí z Orangeu.

Nakoľko sieť LTE-M funguje na už existujúcej infraštruktúre, je pomerne jednoducho nasaditeľná a vďaka vysokej dátovej priepustnosti je vhodná aj na náročnejšie priemyselné nasadenie, kde sa očakáva väčší objem komunikácie. Využiteľná je tak pre zariadenia ako meracie zariadenia, snímače, ale aj na pripojenie celých objektov či v oblasti zdravotníctva na monitorovanie pacientov.

Ilustračné foto (Zdroj: Orange).

(Zdroj: Tlačová správa Orange)