Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Notebook Spacetop AR vám zobrazí obrazovky pred tvárou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa začiatkom 90. rokov minulého storočia začali rozširovať prenosné počítače, ľudia sa zrazu oslobodili od stiesnených pracovných stolov a mohli si svoje úlohy preniesť do kaviarní, hotelových izieb a iných vzdialených pracovných priestorov. Od čias týchto prvých prenosných počítačov pripomínajúcich tehlu sa notebooky, samozrejme, výrazne zlepšili, pokiaľ ide o ich hmotnosť a výkon, avšak jeden problém stále zostal. Pri práci na diaľku sú totiž používatelia obmedzení na jedinú, malú obrazovku.

Hoci existujú prenosné obrazovky, zvyšujú len hmotnosť tašky s notebookom a začínajú spochybňovať myšlienku skutočne mobilnej kancelárie. V snahe vyriešiť tento problém izraelská spoločnosť Sightful oznámila notebook, ktorý úplne odpojí obrazovku od notebooku a pomocou pripojených okuliarov rozšírenej reality ju umiestni do vzduchu, kamkoľvek sa používateľ pozrie.

Notebook s AR okuliarmi Sightful Spacetop.

AR okuliare známe ako Spacetop premietnu až 100-palcovú (254 cm) obrazovku na akékoľvek prostredie, v ktorom používateľ pracuje. Vďaka použitiu dvoch malých displejov s rozlíšením 1080p sa vytvorí ilúzia plnohodnotného displeja s rozlíšením 2K. Pomocou vlastného operačného systému známeho ako Spacetop OS umožní nastavenie otvorenie viacerých okien vedľa seba na virtuálnej obrazovke nazývanej ako „Canvas“, čiže „plátno“. To eliminuje potrebu mať viacero okien položených na sebe, ako je to v prípade tradičnej obrazovky notebooku.

Notebook s AR okuliarmi Sightful Spacetop.

Keďže obrazovku vidí len používateľ a nikto iný, AR notebook Spacetop ponúka aj novú úroveň súkromia pri práci vo verejných priestoroch, aj keď sú stiesnené ako sedadlo v lietadle. Navyše, keďže okuliare sú priehľadné, nehrozí, že by vám počas používania systému uniklo, čo sa deje vo svete okolo vás.