Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfón Sony Xperia Pro cieli na kreatívnych profesionálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony uviedla na trh nový telefón Xperia Pro, ktorý sa vyznačuje schopnosťou fungovať ako externý monitor pre fotoaparát, pričom disponuje pripojením 5G a portom mini-HDMI. Finančne nákladný model Xperia Pro sa tak výrazne líši od mnohých smartfónov, ktoré uvidíme v roku 2021.

Nový smartfón Xperia Pro je zameraný priamo na serióznych digitálnych fotografov a kameramanov, ktorým prináša možnosť práce s externou obrazovkou pre presnejšiu kompozíciu snímok a prezeranie záberov vo väčšej veľkosti, ako aj prenosný modem, pomocou ktorého je možné na web nahrávať fotografie a videá takmer odkiaľkoľvek.

To všetko má však vysokú cenu 2 499,99 dolárov, no spoločnosť Sony argumentuje, že je to stále menej nákladné, ako pri kúpe samostatného externého monitora a prenosného modemu pre profesionálne použitie. Takto tvorcovia získajú dve zariadenia v jednom.

Smartfón Sony Xperia Pro.

S integrovaným 5G modemom môžu používatelia streamovať zábery prostredníctvom aplikácií tretích strán priamo na kanál YouTube, ako aj na Twitch či Facebook Live. Spoločnosť Sony tvrdí, že tento nový smartfón má špeciálne nakonfigurovaný 360-stupňový dizajn antény, ktorý zaisťuje, že používateľ dostane zo svojej polohy vždy ten najlepší možný mobilný signál.

K dispozícii je HDMI vstup, ktorý je umiestnený vedľa USB-C konektora, a ktorý dokáže prijímať video stream v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok, spolu so spracovaním obrazu v HDR. Smartfón by mal fungovať s akýmikoľvek fotoaparátmi, ktoré majú výstup HDMI, no samozrejme Sony pripomína kompatibilitu zariadenia s vlastným radom fotoaparátov Alpha.

Smartfón Sony Xperia Pro.

Čo sa týka technických parametrov, ide o upravenú verziu modelu Xperia 1 Mark II, ktorý bol uvedený na trh v minulom roku. Nový smartfón Xperia Pro je vybavený procesorom Snapdragon 865, má až 12 GB operačnej pamäte RAM, 512 GB integrované úložisko, batériu s kapacitou 4 000 mAh a 6,5-palcový OLED displej, ktorý Sony inzeruje ako 4K, no v skutočnosti má rozlíšenie 3 840 x 1 644 pixelov.

Displej je chránený sklom Corning Gorilla Glass 6, takže by mal byť schopný odolávať nárazom a pádom. Telefón má vodotesnosť v kategórii IP68 a disponuje samozrejme aj vlastným fotoaparátom s trojitým objektívom. Ten ponúka kombináciu rozlíšení 12 + 12 + 12 megapixelov, s ultraširokouhlým a 3-násobným optickým priblížením.

Nový smartfón Sony Xperia Pro sa už predáva za cenu 2499,99 dolárov u „vybranej skupiny autorizovaných predajcov spoločnosti Sony“.

Smartfón Sony Xperia Pro.