Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp 6G zariadenia od Samsungu využíva terahertzové frekvencie

Prototyp 6G zariadenia od Samsungu využíva terahertzové frekvencie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilná sieť 5G sa ešte ani poriadne neudomácnila, no technologický pokrok stále napreduje. Ďalšia iterácia, sieť 6G, je už v prevádzke, pričom spoločnosť Samsung teraz predviedla svoj prvý 6G prototyp 6G systému v rámci prenosového testu s terahertzových (THz) frekvencií.

Ako by sa dalo čakať, hlavnou výhodou siete 6G sú rýchlejšie dátové rýchlosti a nižšie latencie. Očakáva sa, že rýchlosť prenosu dát v 6G sieti bude nakoniec až 50-krát rýchlejšia ako v 5G sieti, čo ju posúva do rozsahu terabitov za sekundu. Latencia by mala medzitým poklesnúť len na desatinu oproti 5G. Tieto pokroky by mali spoločne pomôcť technike prenášať oveľa dátovo náročnejší obsah, ako je 8K rozlíšenie, VR a holografické video.

V súčasnosti funguje 5G komunikácia na frekvenciách až okolo 40 GHz, ale 6G by ju posunulo až nad 100 GHz a preniklo tak do zatiaľ nevyužívaného THz spektra. Nová technológia by tiež podporila šírku pásma, ktorá pre 5G končí okolo 400 MHz. V novom teste predstavili vedci zo spoločnosti Samsung a z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare systém s frekvenciou 140 GHz a šírkou pásma 2 GHz. Podarilo sa im tak preniesť údaje rýchlosťou až 6,2 Gb / s na vzdialenosť 15 metrov.

Rôzne komponenty nového prototypu 6G zariadenia od spoločnosti Samsung: vysokofrekvenčné obvody (vľavo), modul vysielača s fázovým poľom (v strede) a anténne pole (vpravo).

To je slušný prvý krok od rýchlostného záznamu 5G s rýchlosťou 5,23 Gb / s, a to aj za pomoci niektorých 4G frekvencií, ktoré boli väčšinou experimentálne. Stále to však nie je dosť toho, čo by 6G sieť nakoniec mohla dokázať, a to sú rýchlosti prenosu dát až 1 Tb / s, čo je 1 000 Gb / s.

Prezentovaný systém sa skladá z vysielača s fázovým poľom so 16 kanálmi, modulov prijímača a jednotky, ktorá spracováva signály a pomáha smerovať lúč k prijímaču. Predpokladá sa, že 6G sieť by mohla byť komerčne dostupná až okolo roku 2030.

Tím predviedol nové 6G zariadenie na medzinárodnej konferencii o komunikáciách IEEE 2021.

Vedci zo spoločnosti Samsung - Wonsuk Choi, Shadi Abu-Surra a Gary Xu s prototypom 6G systému.