Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG nastavilo nový rekord vzdialenosti prenosu signálu pre 6G sieť

LG nastavilo nový rekord vzdialenosti prenosu signálu pre 6G sieť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže siete 5G sú stále rozšírenejšie, vývojári už pripravujú novú generáciu komunikačných technológií. Inžinieri z LG a Fraunhofer-Gesellschaft teraz predviedli nový rekord vzdialenosti prenosu signálu v experimentálnej 6G sieti.

Keď sa 6G sieť nakoniec rozšíri po celom svete, hlavnými výhodami oproti 5G budú vyššie prenosové rýchlosti dát a nižšia latencia. Očakáva sa, že rýchlosti prenosu dát v 6G budú na svojom vrchole až 50-krát rýchlejšie ako v 5G sieti, pričom latencia by mala klesnúť o približne 10 percent oproti 5G. K týmto vylepšeniam pomôže širšia šírka pásma používaných frekvencií, pretože 6G sa rozširuje nad 100 GHz do aktuálne nepoužívaného terahertzového (THz) spektra.

Inžinieri zo spoločnosti LG a z Fraunhofer-Gesellschaft teraz úspešne prenášali 6G signály medzi dvoma budovami na vzdialenosť nad 100 metrov, čím zaznamenali rekordnú vzdialenosť prenosu v experimentálnej 6G sieti. To je riadny skok oproti predchádzajúcemu rekordu 15 metrov, ktorý spoločnosť Samsung vytvorila len pred niekoľkými mesiacmi.

Inžinieri z LG a Fraunhofer-Gelleschaft úspešne otestovali komunikáciu v 6G sieti.

Jednou z hlavných prekážok pre 6G sieť je, že má krátky dosah. Aby sa to prekonalo, tím testoval niekoľko systémov na posilnenie tohto signálu. Vývojári použili výkonový zosilňovač, ktorý bol schopný prenášať stabilný signál s frekvenciami od 155 do 175 GHz, pri výkone 15 dBm. Technológia adaptívneho tvarovania lúča pomáhala zamerať signály smerom k prijímaču, zatiaľ čo prepínanie antény s vysokým zosilnením kombinuje výstup niekoľkých zosilňovačov a vysiela ich smerom k špecifickým anténam.

Napriek tomuto úspechu sa netreba predčasne tešiť. Očakáva sa, že 6G sieť bude komerčne dostupná až niekedy okolo roku 2029. Do tej doby bude vykonaných ešte mnoho ďalších takýchto testov.

Signály 6G boli úspešne prenášané lúčmi na rekordnú vzdialenosť 100 m.