Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika používa laser na bezdrôtový prenos energie do 5G stanice

Nová technika používa laser na bezdrôtový prenos energie do 5G stanice
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezdrôtové napájanie môže byť veľmi užitočné, ale dosah technológie je hlavnou prekážkou. V novom projekte však spoločnosti Ericsson a PowerLight Technologies predviedli koncept techniky nazývanej ako optické lúče, ktorá s použitím laseru prenáša energiu do prenosnej 5G základňovej stanice.

Väčšina ľudí má s bezdrôtovým napájaním skúsenosti pri nabíjaní zariadení, ako sú smartfóny, hodinky alebo slúchadlá. No stále si to vyžaduje, aby boli tieto zariadenia umiestnené na nabíjaciu podložku, čo obmedzuje užitočnosť technológie. Laboratórne zariadenia experimentujú s väčšími systémami, ktoré môžu nabíjať zariadenia kdekoľvek v miestnosti, ale čo tak vyžarovať elektrinu na dlhé vzdialenosti vonku?

Spoločnosť PowerLight vyvíja túto technológiu už roky a teraz ju predviedla v koncepcii, ktorá vznikla v spolupráci s telekomunikačnou spoločnosťou Ericsson. Systém sa skladá z dvoch hlavných komponentov, vysielača a prijímača, ktoré môžu byť od seba potenciálne vzdialené stovky alebo tisíce metrov.

Systém pritom neposiela elektrickú energiu priamo, ale namiesto toho sa elektrina na konci vysielača používa na výrobu silného svetelného lúča a jeho odoslanie smerom k prijímaču, ktorý ho zachytáva pomocou špecializovaného fotovoltaického poľa. To zase premieňa prichádzajúce fotóny späť na elektrickú energiu, aby napájala akékoľvek zariadenie, ku ktorému je pripojené.

Hoci by sa mohlo zdať nebezpečné nechať laserový lúč s vysokou intenzitou prúdiť pod holým nebom, existujú určité bezpečnostné opatrenia. Samotný lúč je obklopený širším „valcom“ senzorov, ktoré rozpoznajú, keď sa niečo priblíži, a v priebehu milisekundy sa lúč vypne. Je to také rýchle, že letmé prerušenia, ako sú vtáky, by nemali mať vplyv na službu. No na konci prijímača je aj záložná batéria, ktorá pokryje prípadné dlhodobejšie poruchy.

Spoločnosti Ericsson a PowerLight Technologies predviedli funkčný koncept systému bezdrôtového prenosu energie na poskytovanie energie 5G základňovej stanici.

Počas testovania funkčnosti konceptu napájal systém PowerLight jednu z 5G rádiových základňových staníc spoločnosti Ericsson, ktorá nebola pripojená k inému zdroju energie. Systém dokázal dodávať 480 wattov na vzdialenosť 300 metrov, ale tím tvrdí, že táto technológia by už mala byť schopná odoslať až 1 000 wattov na vzdialenosť až jedného kilometra, s priestorom na rozšírenie výkonu a dosahu v budúcich testoch.

Bezdrôtové napájanie týchto 5G jednotiek by ich mohlo urobiť prenosnejšími a umožniť ich umiestnenie na dočasné miesta s vyšším dopytom, ako sú festivaly a iné spoločenské a športové akcie, alebo počas katastrof, kde bola narušená infraštruktúra.

Technológia optického lúča PowerLight by mohla nájsť využitie aj v mnohých ďalších aplikáciách, ako je napríklad nabíjanie elektrických vozidiel, zvýšenie nastaviteľnosti elektrickej siete za behu a dokonca potenciálne aj v budúcich vesmírnych misiách. Bezdrôtový prenos energie by sa tak v nasledujúcich desaťročiach mohol stať kľúčovou súčasťou elektrických sietí.