Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple pri vývoji nových MacBookov Pro konečne vypočul používateľov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple predstavila svoj nový 14 a 16-palcový notebook MacBook Pro, ktorý urobil niekoľko veľkých krokov vpred a niekoľko veľmi vítaných krokov späť. Zdá sa, že tento technologický gigant urobil vec, ktorú málokto očakával, a skutočne počúval svojich zákazníkov.

V minulosti spoločnosť Apple často odoberala niektoré funkcionality, ako konektory pre slúchadlá, nabíjačky MagSafe, porty HDMI, čítačky kariet SD. Výrobca tak často brutálnym spôsobom využíval svoju dominanciu na trhu, strhával užitočné funkcie a nepočúval sťažnosti a požiadavky svojich zákazníkov. Spoločnosť Apple verila, že to ťahá trh dopredu a do lepšej budúcnosti, ale používatelia neboli spokojní, pretože funkcie, ktoré denne používali, boli odstraňované a predávané im späť v nekonečnom rade nepríjemných hardvérových kľúčov.

Nové 14 a 16-palcové notebooky Apple MacBook Pro pre rok 2021.

V novom modelovom rade notebookov MacBook Pro pre rok 2021 sa spoločnosť Apple konečne rozhodla opäť prinavrátiť niektoré funkcie a potešiť tak používateľov. Nový MacBook Pro tak vyhadzuje z klávesnice prevažne neinšpiratívny dotykový panel a prináša späť port HDMI a čítačku kariet SD. K dispozícii je stále možnosť nabíjania prostredníctvom troch portov USB-C Thunderbolt 4, no veľmi obľúbená nabíjačka MagSafe je späť, a to v novej forme tretej generácie, ktorá dokáže vytlačiť ešte viac energie. Ešte lepšie je, že sa nabíjací kábel MagSafe zapája do napájacej tehly, takže kábel si môžete vymeniť bez toho, aby ste potrebovali úplne novú nabíjačku.

Nové 14 a 16-palcové notebooky Apple MacBook Pro pre rok 2021.

Návrat užitočných funkcií určite poteší, no nové notebooky robia aj veľa krokov vpred tam, kde by sme to očakávali. Nové MacBook Pro sú oveľa výkonnejšie než čokoľvek, čo spoločnosť Apple v minulosti vyrobila, a tak si môže používateľ vyberať z úplne nových procesorov M1 Pro alebo M1 Max s až 10 jadrami, až 64 GB operačnej pamäte RAM, a až 8 TB vstavaného úložiska. Notebooky tiež získali úplne nový displej „Liquid Retina“ XDR, vylepšený zvuk a až 21 hodinovú výdrž batérie na jedno nabitie.

Nové procesory vyzerajú pôsobivo. SoC (System on Chip) procesory M1 Pro a Max, ktoré sú k dispozícii v 14 aj 16 palcových modeloch, sa zameriavajú na inteligentný zrýchlený výkon a úsporu energie, pričom kombinujú výpočtový procesor, grafický procesor, vstup / výstup a neurálny procesor do jedného systému s jednotnou pamäťou. To znamená, že napríklad centrálny a grafický procesor zdieľajú rovnaký „fond“ pamäte, čo eliminuje potrebu kopírovania informácií medzi oddelenými štruktúrami pamäte RAM.

Nové 14 a 16-palcové notebooky Apple MacBook Pro pre rok 2021 majú späť nabíjanie MagSafe.

Toto je kľúčové pre rýchlosť aj efektivitu a spoločnosť Apple tvrdí, že SoC procesory budú s napájaním také úsporné, že nové systémy ventilátorov „sa nikdy nezapnú pri mnohých úlohách, ktoré robíte každý deň“. Keď sa tak stane, vytlačia až o 50 percent viac vzduchu ako v predchádzajúcom modeli.

SoC M1 Pro podporuje až 32 GB operačnej pamäte RAM a prenáša údaje do pamäte i mimo nej obrovskou rýchlosťou až 200 GB za sekundu. SoC M1 Max to zdvojnásobuje na 64 GB RAM a rýchlosť až 400 GB/s. Oba majú až 10 jadier, vrátane dvoch vysoko efektívnych jadier, ktoré odoberajú jednu desatinu energie. Oba majú 16-jadrový nervový systém, zatiaľ čo verzia Pro ponúka až 16-jadrový grafický procesor a verzia Max má až 32-jadrový grafický procesor. Keď sa to zhrnie, spoločnosť Apple hovorí, že ponúka 1,7-násobok výkonu „najnovšieho 8-jadrového procesora pre prenosný počítač PC“ pri 70 percentnom znížení spotreby, pričom grafické možnosti sú veľmi blízke špičkovej grafickej karte pre prenosné počítače PC a zároveň využívajú približne tretinu energie.

Spoločnosť Apple vrátila aj port HMDI a čítačku SD kariet.

Pre lepšiu predstavu, SoC M1 Max dokáže podporovať až štyri externé displeje a súčasne prehrávať sedem streamov 8K videa. 4K video vykreslí o 13,4 krát rýchlejšie ako predchádzajúci 13-palcový MacBook Pro, zatiaľ čo SoC M1 Pro to zvládne „len“ 9,2-krát rýchlejšie. Dokonca aj pevné disky sú ultra rýchle, vrátane špičkového 8 TB SSD disku, ktorý prenáša dáta rýchlosťou až 7,4 GB/s.

Podľa spoločnosti Apple sú nové obrazovky „Liquid Retina XDR“ vôbec tým najlepším, čo môžu notebooky mať. Majú kontrastný pomer milión k jednej, „extrémne dynamický rozsah“, výrobne kalibrované profesionálne referenčné režimy pre gradáciu farieb HDR, úpravu fotografií a dizajn, ako aj super plynulé obnovovacie frekvencie 120 Hz s technológiou adaptívnej snímkovej frekvencie „ProMotion“. Táto funkcia sa dá samozrejme vypnúť pri úprave videí. Displej v 16-palcovom modeli má rozlíšenie 3456 x 2234 pixelov, zatiaľ čo v prípade 14-palcového modelu je rozlíšenie displeja 3024 x 1964 pixelov.

Nové 14 a 16-palcové notebooky Apple MacBook Pro pre rok 2021.

Vstavaná kamera získala dvojnásobné rozlíšenie 1080p a údajne funguje dvakrát lepšie aj pri slabom osvetlení. Vstavané mikrofóny znižujú hladinu hluku o 60 percent a používajú technológiu smerovania lúčov na zachytenie hlasu používateľa, aby bol jasnejší a čistejší ako kedykoľvek predtým. Vstavaný zvukový systém so šiestimi reproduktormi prináša až o 80 percent viac basov a tlačí tóny o pol oktávy nižšie než predtým, pričom s novými vysokovýkonnými výškovými reproduktormi je schopný poskytovať priestorový 3D zvuk kompatibilný s technológiou Dolby Atmos.

Tieto nové notebooky sú výkonové monštrá a spoločnosť Apple si to aj patrične zaúčtuje. Cena 14-palcového notebooku MacBook Pro sa začína od 1 999 dolárov, zatiaľ čo cena 16-palcového modelu sa začína od 2 499 dolárov. 16-palcový model s SoC M1 Max stojí od 3 499 dolárov a ak sa k tomu pridá 64 GB RAM a 8 TB úložisko, suma sa vyšplhá na závratných 6 099 dolárov. Nové notebooky sú už teraz k dispozícii na predbežnú objednávku a dodávky sa začnú vybavovať do týždňa.

Nové 14 a 16-palcové notebooky Apple MacBook Pro pre rok 2021.