Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný dron HUUVER jazdí po zemi aj lieta vo vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo letecké drony majú mnoho využití, v niektorých situáciách sú pozemné drony lepšou voľbou, keďže spotrebujú menej energie z batérie. Experimentálny hybridný dron HUUVER kombinuje aspekty týchto dvoch svetov do jedného stroja, pretože má pásy podobné tanku a vrtule na lietanie.

Názov je v podstate skratkou pre „Hybridné UAV-UGV pre efektívne premiestňovanie plavidiel - Hybrid UAV-UGV for Efficient Relocation of Vessels“. HUUVER sa vyvíja prostredníctvom projektu Európskej únie vedeného poľskou organizáciou Cervi Robotics / Dronehub. Ďalšími partnermi projektu sú univerzita LUT (Fínsko), Rectangle (Poľsko), Gina Software (Česká republika), Bladescape (Rakúsko), Brimatech Services (Rakúsko) a NTT Data Spain (Španielsko).

Hybridný dron HUUVER.

Vo svojej súčasnej prototypovej podobe dron HUUVER meria 137 centimetrov na dĺžku, 84 centimetrov na šírku a 56 centimetrov na výšku, pričom jeho hmotnosť je 23 kilogramov. Keď misia vyžaduje, aby sa stroj pohyboval po zemi, používa na to svoj pár spojených pásov, s výdržou až 10 hodín na jedno nabitie lítiovej batérie. Ako náhle sa potrebuje dostať do vzduchu, spustí svojich osem horizontálnych vrtúľ, ktoré sú obklopené pásmi a sú s nimi zarovnané, keď sa nepoužívajú. Potom je stroj schopný lietať po dobu až 20 minút na jedno nabitie batérie.

Hybridný dron HUUVER.

Operátori môžu na diaľku pilotovať hybridný dron v reálnom čase a sledovať výstup z jeho 4K optických kamier Sony a termovíznych kamier FLIR namontovaných na stabilizačnom závese. To znamená, že môže lietať aj autonómne, riadený satelitným pozičným systémom Galileo. Senzor Velodyne Puck LITE LiDAR mu pomáha rozpoznať prekážky a vyhnúť sa im, s pomocou zabudovaného mikroprocesora Nvidia Jetson AGX Xavier.

Hybridný dron HUUVER.

Zástupca Dronehub hovorí, že fáza výskumu a vývoja projektu HUUVER sa nedávno chýlila ku koncu, pričom práve začína fáza jeho komercializácie. Nie je známe, kedy bude hybridný dron dostupný, hoci bude pravdepodobne zameraný najmä na priemyselné, vojenské, pátracie a záchranné operácie.