Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kreatívne prvky automatizácie zo Slovenska môžu firmám uľahčiť rôzne procesy

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatizácia dnes rozhodne hýbe svetom. A teda zároveň aj firmami. Pomáha im vo výrobe a najmä na takých miestach, ktoré sú pre človeka zdravotne nevyhovujúce, prípadne aj stereotypné, a fabriky na ne nevedia nájsť kandidátov. Takto sa pritom celý výrobný proces ešte viac zefektívni a výsledkom môže byť i rýchlejšia produkcia. Každý jeden proces, ktorý treba zautomatizovať, má však svoje špecifické nároky a preto treba k nemu pristupovať individuálne. A presne to si za svoju prácu vybrali mladí Slováci z trenčianskej spoločnosti Rossum Integration. Dnes si o nich a o ich robotoch povieme viac.

Automatizácia dnes rozhodne posúva vpred mnohé spoločnosti. Nakoniec patrí aj do základnej výbavy Priemyselnej revolúcie 4.0 Mnohí ľudia ju pritom považujú za nástroj ničenia ľudských pracovných miest, no opak je pravdou.

„Automatizácia nahrádza ľudí na pozíciách, ktoré je veľmi ťažké obsadiť. Ide hlavne o prácu ergonomicky náročnú, často krát prácu v chlade a monotónnu prácu. Na druhej strane robotov šetriť nemusíme a značne sa s tým znižuje aj chybovosť,“ hovorí Jana Račková, riaditeľka závodu, Zvolenská mliekareň.

Trojica mladých Slovákov z Rossum Integration sa tak rozhodla pôsobiť v automatizácii a tým doslova zjednodušovať firmám život. Za každým jedným automatizačným prvkom je však obrovská dávka kreativity a skúseností šikovných slovenských programátorov.

„Najskôr si zosumarizujeme parametre aplikácie, akými sú cyklové časy, maximálna hmotnosť produktu, prostredie v akom robot bude pracovať. Ďalším krokom je vývoj. Vývoj samotnej aplikácie prebieha tri až štyri mesiace. S tým, že následným krokom je samotná inštalácia u nás v našich priestoroch. Po tomto kroku začína programovanie a po ukončení programovania sa linka preváža k zákazníkovi, kde prebieha inštalácia,“ vysvetľuje Maroš Černý, obchodný riaditeľ, Rossum Integration.

Hoci sa vo výsledku zdá, že sú úkony robotov jednoduché a všetko funguje ako má už na prvú v dielni, až reálne prostredie preverí kvality.

„Veľká časť našej práce spočíva v inštalácii a montáži našich liniek vo výrobe. A hlavne sa jedná o detailné ladenie linky a prispôsobenia sa miestnym podmienkam a technologickým parametrom. Snažíme sa naše linky vždycky technologicky prispôsobiť tak, aby dokázali fungovať 24 hodín denne bez zastavenia,“ hovorí Filip Fraňo, technický riaditeľ, Rossum Integration.

Z unikátneho riešenia Rossum Integration sa teší aj Zvolenská mliekareň. Pre šikovných Slovákov tam bolo výzvou to, aby ich robot triedil jogurty a namiešal do jedného kartónu viacero druhov.

„Zdá sa to byť jednoduché, ale robot musí v sekunde rozpoznať o aký druh jogurtu ide, naložiť ho do kartónu do jedného radu a následne sa posunie na ďalší. Musí teda veľmi citlivo rozpoznať voľný slot a uložiť kelímok na miesto, bez ohľadu na to, či je kartón poškodený, či je deformovaný alebo má iné nejaké nedokonalosti,“ Jana Račková, riaditeľka závodu, Zvolenská mliekareň.

Rossum Integration takúto automatizáciu zvládol za celkom zaujímavý čas, keďže vývoj trval zhruba pol roka.

„Na jednej našej výrobnej linke vyrobíme viac ako 200 tisíc kusov jogurtov denne. V rovnakom čase vieme vyrábať len jeden druh jogurtu. To znamená, že výstupom z linky je kartón s jednou príchuťou. Napríklad jahodový alebo čokoládový. Naši odberatelia však uprednostňujú mixované kartóny. To znamená viac príchutí v jednom kartóne, aby tak zabezpečili spotrebiteľovi čo najširší výber a zároveň, aby čo najefektívnejšie využili miesto v regáloch. Aj preto sme sa rozhodli zautomatizovať produkciu mixov a spolu s vývojármi z Rossum Integration sa nám podarilo tento proces značne zautomatizovať a hlavne zefektívniť,“ dodáva Jana Račková, riaditeľka závodu, Zvolenská mliekareň.

Popri automatizácii pre firmy sa však vývojári venujú aj svojim vlastným nápadom, a tak z ich dielne uzreli svetlo sveta aj zaujímavé roboty, ktoré ľudí obslúžia s kávou na frekventovaných miestach, ako je napríklad aj autobusová stanica Mlynské Nivy v Bratislave.

„Našim cieľom bolo rozšíriť robotiku aj do ďalších oblastí hospodárstva, pričom sa nám zdalo veľmi zaujímavé prepojenie robota a kávy. Zároveň sme chceli viacej priblížiť robotiku ľuďom, aby sa jej nebáli, aby ju spoznali. A ako to spraviť lepšie ako cez ich obľúbený nápoj. Takto vznikol nápad na kaviarenské kútiky Rossum Cafe s robotickým baristom,“ uzatvára Ivan Zelíska, finančný riaditeľ, Rossum Integration.

Mladému tímu teda rozhodne nápady nechýbajú. Je pritom pripravený aj na ďalšie výzvy, a to nielen z potravinárskeho priemyslu. Práve automatizácia pod ich rukami môže naozaj mnohé veci vo výrobných firmách zefektívniť a nahradiť ľudí na pozíciách, o ktoré nie je záujem. Rossum Integration je tak príkladom toho, že Slovensko má v oblasti automatizácie naozaj silnú výbavu.