Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka slovenským inovátorom získajú roboty trojrozmerné videnie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedna z najunikátnejších vlastností mnohých živých organizmov je rozhodne 3D videnie. Aj vďaka tomu dokáže nielen človek odhadnúť priestor a pohybovať sa v ňom bez problémov. Čo však, ak by takúto vlastnosť získal robot? Nič nereálne vďaka unikátnej slovenskej spoločnosti Photoneo. Mladý tím si drží viacero patentov na svete. Ako teda vidia roboty cez ich oči?

Automatizácia dnes rozhodne hýbe svetom. Jej základom je v prvom rade robotika. Automatické ramená premiestňujú ťažké bremená, pomáhajú zvárať, brúsiť ale aj triediť. Väčšina aplikácií robotov sa však doteraz spoliehala len na nastavenie motorov, ktoré tak ruku dostali na presné miesto. Po novom chcú však práve Slováci z Photoneo obrátiť automatizáciu naruby, a tak robotom vyrábajú oči, aby sa nespoliehali len na pozíciu motora, ale aj na to, čo vidia.

„Je to presne ako pri človeku. Človek vlastne dokáže flexibilne reagovať na veci, ktoré sa okolo neho dejú, kdežto roboty to typicky nevedia. My dávame robotom nielen oči, ale aj vlastne tú inteligenciu na to, aby boli schopní reagovať na to prostredie a tak rozpoznávať objekty, manipulovať s nimi, triediť ich a tak ďalej. Čo za normálnych okolností v klasickej robotike nejde robiť,“ vysvetľuje Tomáš Kovačovský, CTO, Photoneo Group.

Celé sa to teda vo Photoneo začalo vývojom špeciálneho snímacieho CMOS čipu, ktorý by nevidel priestor len v dvoch rozmeroch ako to majú video a foto kamery, ale získal by aj informácie o treťom – priestorovom rozmere.

„Zhruba pred desiatimi rokmi sme dostali so spoluzakladateľom nápad ako robiť 3D rekonštrukciu v extrémnej kvalite pri extrémnej rýchlosti. A vyvinuli sme vlastne CMOS senzor, ktorý nám vlastne umožnil to, čo ešte nikomu inému predtým. A to snímať veľmi kvalitné 3D dáta, ale s rýchlosťou 2D kamery.“

Dnes má Photoneo v portfóliu viaceré snímače, ktoré sa dostali do rôznych aplikácií. Ide napríklad o Phoxi 3D skener, ktorý môže byť tým pravým prvkom vo výrobných linkách, kde sa vyžaduje znalosť priestorového videnia.

„Veľmi zaujímavá je naša MotionCam-3D, ktorá používa práve náš CMOS senzor a umožňuje snímať vo veľmi rapídnom pohybe až do rýchlosti 40 metrov za sekundu. S tým, že vlastne využíva i technológiu paralelného štruktúrovaného svetla, ktorú sme vlastne my vyvinuli.“

Robotické oči pritom už dnes pomáhajú viacerým výrobným spoločnostiam. V niektorých aplikáciách dokonca rozpoznávajú presne určené veci z množstva náhodne uloženého vo veľkých nádobách.

„My sme najprv robotom pridali oči, potom ruky a teraz vlastne pridávame nohy v podobe našich autonómnych robotov, ktoré sa dokážu automaticky navigovať v 3D priestore, dávať si prednosť a tým pádom predchádzať kolíziám. A dokážu napríklad v sklade vychystať celú vašu objednávku, ktorú ste si objednali niekde v obchode.“

V nesposlednom rade sa v slovenskom tíme skloňuje dosť často aj umelá inteligencia, prípadne strojové učenie. Aj to by malo prispieť k ďalšej efektivite automatizácie.

„My umelú inteligenciu používame ako mozog pre roboty, čo znamená, že vieme rozpoznávať objekty, ktoré vlastne ten skener vidí alebo tá kamera. A vďaka tomu ich dokážeme potom presne vyberať a ukladať potom niekde inde.“

Hoci majú Slováci prevratné svetové riešenia a využívajú ich aj zahraničné firmy, napredovanie do zahraničia nie je vždy jednoduché. Aj preto im podalo pomocnú ruku Slovensko prostredníctvom spoločnosti Venture to Future Fund.

„Na začiatku je idea a keď chcete, aby tá rýchlo dospela, potrebujete financovanie. Nám napríklad pomohol Venture to Future Fund. Umožnil nám sústrediť sa na inováciu a vývoj. Aj toto je cesta pre mladé inovatívne spoločnosti,“ dodáva Tomáš Kovačovský, CTO, Photoneo Group.

„Venture to Future Fund investuje formou kapitálového vstupu výmenou za podiel vo firme v rastovej fáze spoločnosti. Photoneo nás zaujalo svojou inovatívnou technológiou a talentom. Radi vidíme, keď slovenské spoločnosti expandujú na globálne trhy. A rovnako sme radi, že Venture to Future Fund mohol byť súčasťou tohto silného príbehu,“ dopĺňa Matej Říha, investičný manažér, Venture to Future Fund.

Zastrešenie nákladov na vývoj vždy dokáže uvoľniť ruky kreativite pri technologických inováciách, a tak je zrejmé, že práve o Photoneu a ich očiach pre robotov, budeme ešte veľa počuť.