Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské zariadenie ako jediné na svete monitoruje vnútro plynového potrubia

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nejeden z nás sa už aspoň raz stretol s upchatým odpadovým potrubím. Niekedy stačí bežné čistenie, ľudovo povedané „krtkovanie“, no ak sa vyskytne problém, treba do rúry nahliadnuť cez špeciálnu kameru. Čo však v prípade plynového potrubia, ktoré je neustále pod tlakom, plné plynu a nedá sa odstaviť? Unikátny recept na to sa podaril vyvinúť šikovným našincom z východoslovenskej spoločnosti MIVA. Ich zariadenie GasCam 003 tak ako jediné na svete dokáže zmonitorovať vnútro strednotlakového a nízkotlakového plynového potrubia, pod plným prevádzkovým tlakom. A práve to je pri rôznych opravách nesmierne dôležité.

Rôzne opravy a prekládky plynových potrubí sú pomerne častou požiadavkou. Tieto práce sa však, na rozdiel od kanalizačných rúr, vykonávajú stále pod plným prevádzkovým tlakom plynu a nie vždy sa dá prevádzka potrubia odstaviť. Špecializované montážne firmy pritom tieto činnosti vykonávajú len na základe vopred schváleného technologického postupu od prevádzkovateľa distribučnej spoločnosti.

„Na dočasné uzavretie potrubia sa používajú balóny plnené dusíkom alebo vodou. Zvyčajne sa používajú dva. Jeden je istiaci. To je preto, ak by počas prác prvý balón praskol. Ak by praskol aj ten druhý balón, už to môže byť veľmi vážny problém,“ hovorí Jozef Čekovský, riaditeľ, MIVA.

Deformáciu balóna a jeho pretrhnutie môžu pritom najčastejšie spôsobiť nečistoty, ktoré sa nachádzajú v plynovode. Časť kovových pilín sa pritom dovnútra dostane aj pri vŕtaní potrubia, bez ktorého sa oprava zrealizovať nedá. No popri tom sú opravári často prekvapení tým, čo všetko sa v takých rúrach dá nájsť.

„Mechanické nečistoty kovové vyťahujeme z potrubia magnetmi. Ale musím povedať, že z potrubia sme vytiahli kadečo, drobné náradie, kamene, zeminu, dokonca fľašu, porisko z lopaty.“

O tom, či sa čistenie naozaj podarilo a nástrahy pre citlivé balóny nehrozia, sa môžu opravári presvedčiť len tak, že do potrubia nahliadnu. Doteraz to však možné nebolo, no inováciu do tejto oblasti vniesli slovenskí odborníci z MIVY.

„Vyvinuli sme inšpekčnú kameru GAScam 003, ktorou dokážeme vizuálne diagnostikovať všetko vo vnútri plynovodu. Takto ihneď zistíme, či nie je potrubie poškodené, či je plne priechodné a teda pripravené pre utesňovanie špeciálnymi balónmi, ktorým tak nič neohrozí.“

Za všetkým je unikátny kamerový systém. Ten sa teda spúšťa do plynovodu ako prvý. A keďže je vo vnútri tma, nechýba mu ani LED prisvietenie. Slováci sa však pri vývoji kamerového systému museli potrápiť s viacerými vecami, aby bolo zariadenie komplexne bezpečné.

„Vieme, že elektrický výboj sa práve s plynom nekamaráti a je nebezpečný. Aj preto sme museli kompletnú elektroniku kamery oddeliť od kamerového systému. Nachádza sa v oddelenej rúre. Celý priestor je ešte vyplnený dusíkom, ktorý je chemicky neaktívny a tak žiadny výbuch alebo horenie nehrozí. Kamera je tiež napájaná cez oddeľovací transformátor s nízkym a bezpečným napätím. Celý vnútorný priestor s dusíkom je pritom monitorovaný počas sledovania kamery v plynovode. A ešte pred tým ako snímacie zariadenie do potrubia vložíme, musíme vykonať tlakovú skúšku kamerového systému.”

Zaujímavé zariadenie GAScam 003 vzniká priamo v Smižanoch pri Spišskej Novej Vsi. Jeho vývoj trval síce 10 rokov, no stálo to zato, keďže výsledkom je kamerový systém, ktorý majú Slováci ako jediný v Európe. Zaujímavé na celom riešení je aj to, že využíva i moderné bezdrôtové technológie.

„Obraz z nášho kamerového systému je možné získavať cez Wi-Fi sieť. Netreba teda žiadne káble. Zariadenie sa jednoducho spáruje s notebookom, tabletom alebo mobilným telefónom a všetko vidíte prehľadne na displeji.“

Popri výbave pre štandardný operačný systém Windows je tak k dispozícii aj mobilná aplikácia, a to pre sytémy iOS i Android. Takto je možné zhotovovať aj záznamy z kamery. No nie je to len o vizuálnom monitorovaní. Už keď totiž opravári kamerou objavia nejaké nečistoty, treba ich samozrejme aj odstrániť.

„Súčasťou systému je aj čistiace zariadenie . To pomocou tlaku plynu nasaje zvyšné nečistoty z potrubia a cez špeciálnu antistatickú hadicu ich odvedie do bezpečného prostredia. To sa dá ale len v spolupráci s našou kamerou,“ dodáva Jozef Čekovský, riaditeľ, MIVA.

Vývojári zo spoločnosti MIVA tak majú v talóne naozaj silný nástroj. Monitorovanie plynových potrubí pod tlakom doteraz možné nebolo a len vďaka nim sa táto možnosť dostala na svetlo sveta. V konečnom dôsledku ide o systém, ktorý by mal práve svojimi schopnosťami zmenšiť riziká a eliminovať nebezpečenstvo, ktorému môžu byť opravári plynových potrubí vystavení. Zrejme si tak GAScam 003 nájde svoje miesto aj vo viacerých krajinách vo svete.