Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovácie zo strojárstva potvrdzujú, že práca v tomto odvetví je naozaj zaujímavá

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
25. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa pozrieme na veci okolo seba, každú chvíľu padne oko na niečo, za čím stojí strojársky priemysel. Ide o jedno z odvetví, v ktorom hrajú veľkú úlohu aj inovácie. Už to nie je len o mastných rukách z manuálnej frézy. Aj mladí ľudia, ktorí sa pre prácu v tomto sektore rozhodnú, môžu ísť cestou automatizácie a robotizácie, pomocou ktorých dokážu dávať produktom nový život. Aké technológie môžu teda ľuďom v tomto odvetví pomáhať? Na niektoré sme sa boli pozrieť priamo vo fabrike ŠvecGroup.

Zrejme jedným z najznámejších zariadení v strojárskom priemysle je fréza. Pomocou nástrojov dokáže opracovať hrubý materiál až na hotový výrobok. Postupne pritom odoberá v malých vrstvách časti materiálu. Súčasné stroje pritom dokážu pracovať aj vo viacerých osiach. Príkladom je i 5-osá CNC fréza HERMLE C650.

„Je to jedno z najnovších obrábacích centier s maximálnou presnosťou. Dokáže vyrobiť výrobky pre jemnú mechaniku. Jeho výrobky sa používajú v zdravotníctve, v kozmonautike, v letectve, aj v automobilovom priemysle. Naše obrábacie centrum je rozšírené o automatizovaný podávač so skladom, kde automatický podávač posúva výrobky zo skladu do obrábacieho centra a po opracovaní ich vracia späť,“ hovorí Pavol Havran, výkonný riaditeľ, ŠvecGroup.

Obrábacie centrum je tak prepojené so skladom polotovarov. Pomáha to znižovať nežiaduce prestoje pri vkladaní a vykladaní takzvaných obrobkov. Linka je pritom plne automatizovaná a teda pri nočnej výrobe ani nepotrebuje obsluhu. Keď je už ale výrobok hotový, v istých prípadoch si vyžaduje aj finálnu úpravu povrchov, napríklad abrazívnym tryskaním.

„V našom prípade používame balotinu alebo teda sklenené perly v mikrometrových rozmeroch, ktoré svojou rýchlosťou vytvoria kinetickú energiu a pomocou nej zbavujeme produkt nežiaducich vrstiev. To všetko sa pritom deje v špeciálnom kontajneri s patentovaným podlahovým dopravníkom SAPI. Vďaka nemu sa materiál, ktorý padá pri práci na podlahu, automaticky dopraví do čistiaceho systému. Tam sa akoby recykluje a prepraví späť do stroja na tryskanie. Je to ekologickejšie a zároveň aj čistejšie prostredie, jednoduchšie na údržbu.“

Opracovaný, čistý výrobok si niekedy vyžaduje aj povrchovú úpravu vo farebnom vyhotovení. Vo fabrike ŠvecGroup na tento účel využívajú technológiu práškového lakovania. Je odolnejšie voči mechanickému poškodeniu na rozdiel od mokrého lakovania. Na tento účel pritom vybudovali novú lakovňu, ktorá dokáže výrobný čas dielov skrátiť.

„Ide o komplexný systém, ktorý je v štandarde programovateľného automatu. Začína to štvorstupňovou postrekovou predúpravou. Diely sa dopravníkovým pásom presúvajú do sušiacej pece. Následne sa výrobky dostanú do lakovacej kabíny, kde sa práškovaním nanesie prášok a poslednou fázou je vypaľovacia pec.“

Popri tom sa však ŠvecGroup pýši aj prvou, plne automatizovanou linkou TRUMPF na Slovensku. Tá v sebe spája až 4 zaujímavé zariadenia.

„Prvým zariadením je automatizovaný sklad s názvom STOPA. Podľa činností, ktoré sa vyžadujú, je automatickým dopravníkom presúvaný surový materiál na jednotlivé stroje. Automatizovaný sklad má 620 pozícií, ktoré sú využívané na surový plech a taktiež sa využíva na plech, ktorý je už spracovaný.“

V linke TRUMPF sú k dispozícii aj dva stroje TruLaser Fiber. Ako už hovorí názov, stroje používajú laser na to, aby podľa predlohy automaticky vytvorili navrhnuté otvory a materiál narezali do požadovaných tvarov a rozmerov.

„Kde nie je TruLaser Fiber dostatočne rýchly, nezabezpečuje dostatočnú kvalitu, alebo kde je potrebné vytvoriť špeciálne tvary, tam nastupuje vysekávacie zariadenie TruPunch 3000. Jeho obsluha je jednoduchá aj vďaka grafickej ovládacej ploche HMI. No a súčasťou automatizovanej linky je aj ohraňovací lis s robotom TRUMPF 130T. Toto prepojenie zabezpečuje automatizáciu celého procesu delenia a ohýbania, pri minimálnom zásahu operátora,“ dopĺňa Pavol Havran, výkonný riaditeľ, ŠvecGroup.

Aj vďaka automatizácii dokázal ŠvecGroup znížiť náročnosť na ľudskú obsluhu. Zároveň linka zaberá menšiu plochu a navyše má aj vyšší výkon, čiže dokáže vyrobiť väčší počet výrobkov. Inovácie teda aj v tomto prípade priniesli zefektívnenie procesov a jednoduchšie ovládanie. Rozhodne to môže zvýšiť i atraktivitu práce v priemysle, a to najmä pre nastupujúce, digitálne generácie.