Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne technológie pomáhajú pri výrobe kriticky dôležitých kabeláží

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď už nejaký ten rôčik žijeme v bezdrôtovej dobe, stále to bez káblov a vodičov v niektorých oblastiach nefunguje. Či je to dodávka elektriny alebo aj dátové káblové prepojenia, cez ktoré putujú údaje medzi zariadeniami. A keďže sú teda káble a vodiče základným a kritickým komunikačným prvkom, musia sa na ne a na ich konektory všetci spoľahnúť. Aj preto je to oblasť, v ktorej významným spôsobom pomáhajú technológie. A práve tým sa venujú slovenskí odborníci v neveľkých Želiezovciach, kde sa udomácnil aj medzinárodne známy SymarTech.

Už viac ako 150 rokov žije ľudstvo s káblami. Ich história sa spája hlavne s prenosom elektrickej energie a aktuálne najmä s prenosom dát.

„Káble a vodiče musia odolávať mechanickému, tepelnému, klimatickému zaťaženiu, musia byť ohybné, ľahko spracovateľné a pritom čo najľahšie a najtenšie na určené množstvo prenesenej energie, alebo dát,“ hovorí Peter Martosy, generálny riaditeľ, SymarTech.

Základom toho, aby káblové prepojenia tzv. „káblové zväzky“ fungovali dobre, je použitie kvalitného vstupného materiálu a jeho správne spracovanie. Stále viac sa pritom v tejto oblasti uplatňujú poloautomatické a automatické stroje i linky. A práve tým sa už viac ako štvrťstoročie venujú odborníci zo SymarTechu.

„K dispozícii máme množstvo strojov, pre rôzne scenáre výroby. Od malých strojov na spracovanie napríklad koaxiálnych prepojov hrúbok 0,9 mm až po masívne stroje pre silové káble a vodiče priemerov 45 mm. Každý výrobca potrebuje niečo iné.“

Medzi základné operácie pri výrobe káblových zväzkov pritom patrí strihanie na mieru, ďalej odstránenie izolácie a rovnako aj montáž ukončovacích prvkov.

„Okrem základných operácií najmú v automobilovom sektore sa využívajú aj rôzne iné špeciálne. Ide o rôzne značenia káblov, naťahovanie prechodiek, plastových komponentov, zmršťovacích hadičiek. Prípadne o následné pocínovanie koncoviek, ultrazvukové zváranie alebo odporové kompaktovanie.“

Kvalitu výsledného výrobku určuje kvalita každej výrobnej operácie. Vodič musí mať presnú mieru, izolácia musí byť šetrne odstránená, aby sa nepoškodilo jadro. A nalisovanie, hovorovo „nakrimpovanie “ konektoru, musí byť tak pevné a vzduchotesné, aby nedochádzalo k mechanickým a elektrickým zmenám, počas celej životnosti kabeláže.

„Kabeláže sa kontrolujú vo viacerých fázach. Už vstupný materiál je detegovaný rôznymi snímačmi na poškodenie izolácie. Krimpovací proces je zase kontrolovaný tenzometrickými snímačmi, či je sila zalisovania dostatočná. A keď nie je, stroj automaticky odstaví výrobu a obsluha musí prísť a pozrieť sa, čo je za problém. A vo finále musí byť ten zväzok kompletne otestovaný na kompexných testeroch, až potom môže byť expedovaný.“

Ešte v roku 2013 začali v SymarTechu s úpravami existujúcich zariadení podľa požiadaviek trhu. Navyše si vytvorili komplexnú výrobu náhradných dielov, pri ktorej používa moderné technológie, a to aj pri overovaní kvality, cez inovatívne meracie zariadenia. Svoje skúsenosti v sektore pritom pretavili aj do vývoja a výroby vlastných zariadení.

„Podarilo sa nám skonštruovať niekoľko jednoúčelových zariadení, aj automatický stroj na výrobu batériových káblov. Uspeli sme v medzinárodnej konkurencii vďaka tomu, že sa nám podarilo do zariadenia integrovať aj následné pocínovanie koncoviek. Týmto sa nám otvorili dvere do medzinárodného koncernu. Asi máloktorý z majiteľov luxusných limuzín tuší, že pod jeho kapotou sa nachádzajú káble vyrobené na Považí, na stroji zo Želiezoviec.“

No vo vývoji išli Slováci ešte ďalej. Rozhodli sa totiž spojiť už viaceré známe technológie s robotikou a umelou inteligenciou. Spolupracujú so Slovenskou technickou univerzitou a výsledkom je tak i spoločný patent z oblasti kalibrácie priemyselných robotov. No a v roku 2023 by pod ich rukami malo ožiť unikátne, plne automatické zariadenie takzvanej modulárnej konštrukcie.

„Ak bude nový stroj fungovať aj v praxi tak, ako v našich hlavách a na výkresoch, bude to niečo inovatívne a prinesie vyššiu efektivitu výrobcom kabeláží. Chce to ešte ale dosť veľa energie, času a aj financií,“ uzatvára Peter Martosy, generálny riaditeľ, SymarTech.

SymarTech však už teraz dokázal, že jeden slovenský stroj dokáže nahradiť niekoľko zahraničných. Podčiarknuté, sčítané, na svetlo sveta tak prichádza zariadenie, ktoré dokáže výrobný proces integrovať a odbremeniť výrobcov kabeláží od nepríjemnej manuálnej práce. A hľadať ľudí, ktorí ju budú vykonávať, je v našom regióne stále čoraz ťažšie. Aj preto získa káblový priemysel v novom stroji rozhodne silného pomocníka.