Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidi OpenAI Eve dosahujú pôsobivý pokrok v autonómnej práci

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nórsky výrobca humanoidných robotov 1X zverejnil „video, ktoré neobsahuje žiadnu teleoperáciu, žiadnu počítačovú grafiku, žiadne strihy, žiadne zrýchlenie videa, žiadne prehrávanie skriptovanej trajektórie. Všetko je to riadené cez neurónové siete, všetko je autonómne, všetko je 1X rýchlejšie.“

Tento výrobca humanoidných robotov, ktorému spoločnosť OpenAI minulý rok poskytla svoje čipy umelej inteligencie v rámci kola financovania série A v hodnote 25 miliónov dolárov. Následná séria B v hodnote 100 miliónov dolárov ukázala, aký veľký vplyv má pozornosť OpenAI, ako aj celkové nadšenie okolo univerzálnych humanoidných robotických robotníkov, konceptu, ktorý sa vždy zdal byť ďaleko v budúcnosti, no v posledných dvoch rokov sa výrazne posunul vpred.

Humanoidi Eva spoločnosti 1X v tomto bode nemajú ani nohy, ani šikovné humanoidné ruky. Pohybujú sa na podstavci, ktorý je poháňaný dvojicou kolies a balansjuú na treťom malom koliesku vzadu. Ruky humanoidov sú základné „klepetové“ uchopovacie ramená. Vyzerá to, že humanoidi sú oblečení do pracovných teplákových súprav a displej na hlave zobrazuje blikjaúci LED smajlík.

Humanoidné roboty spoločnosti 1X môžu byť v porovnaní s konkurenciou fyzicky slabšie, ale užitočnú prácu vykonávajú úplne autonómne.

Spoločnosť 1X má v príprave aj dvojnohú verziu s názvom Neo, ktorá má tiež pekne kĺbovo vyzerajúce ruky, no možno tieto časti nie sú v týchto raných časoch univerzálnych humanoidných robotov príliš dôležité. Prevažná väčšina prípadov skorého použitia by vyzerala asi takto: „zober túto vec a polož ju tam“. Na to nie sú potrebné citlivé prsty schopné hrať na klavír. A hlavné miesto, kde budú humanoidi nasadení, sú v logistických skladoch a továrňach s betónovou podlahou, kde pravdepodobne nebudú musieť chodiť po schodoch ani nič prekračovať.

Navyše, veľa vývojárskych skupín už vyriešilo bipedálnu chôdzu a robotické ruky so zručnými prstami. Čiže dá sa použiť hardvér tretích strán a nie je to hlavná prekážka nasadenia univerzálnych humanoidných robotov. Hlavnou prekážkou je však prinútiť tieto stroje, aby sa rýchlo naučili úlohy a potom ich išli vykonávať autonómne. A vyzerá to tak, že humanoidi Eva od spoločnosti 1X sú aj vďaka podpore OpenAI na dobrej ceste.

Príklad autonómneho triedenia.