Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacný humanoidný robot Unitree G1 je na skok od sériovej výroby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Unitree Robotics relatívne čerstvo vstúpila do oblasti humanoidných robotov na všeobecné použitie, no jej model G1 za 16 000 USD (približne EUR) sa už teraz ukazuje ako veľmi výkonný. A to až natoľko, že spoločnosť teraz odhalila verziu, ktorá je pripravená na sériovú výrobu.

Do nedávna sa vývoj robotov v spoločnosti Unitree sústreďoval najmä na výrobu štvornohých robotov, ako sú modely Go2 a B2. Nasledoval dvojnohý humanoidný robot H1, ktorý prekvapil svojou obratnosťou.

Pokrok bol pôsobivý a k prvému pokusu za 90-tisíc dolárov sa čoskoro pridal oveľa lacnejší a schopnejší model s názvom G1. Ten má namiesto vzduchovej medzery tvár a na mieste, kde kedysi boli pahýle, má ruky s tromi prstami. Vyzerá tiež menej ako vývojová platforma a viac ako niečo, čo sa chystá do výroby. A teraz sa zdá, že je pripravený na tento produkčný skok.

Všestranný humanoidný robot Unitree G1.

Spoločnosť Unitree tvrdí, že počas niekoľkých krátkych mesiacov od májového odhalenia inžinieri doladili univerzálneho humanoida tak, aby spĺňal požiadavky na sériovú výrobu, vrátane úprav jeho vzhľadu a zlepšenia výkonu. Zverejnené video to demonštruje na skokoch, krútení, poskakovaní a tanečných pohyboch G1, spolu s jeho schopnosťou stúpať po schodoch posiatych sutinami a upravovať chôdzu v reálnom čase, zdolávať prekážky rôznej výšky a rozbehnúť sa. Dokonca je zobrazené, ako vytrvalo odmieta spadnúť, keď čelí zdanlivo krutému útoku jedného člena z vývojárskeho tímu.

Všestranný humanoidný robot Unitree G1.

Rýchla rekapitulácia daných špecifikácií neodhaľuje žiadne zjavné vylepšenia, hoci simulované prostredie posilneného strojového učenia prinieslo nové triky a zlepšilo výkon. Máme tu teda humanoida, ktorý má výšku 1,32 m a dokáže sa zložiť na rozmery 690 x 450 x 300 mm, ak by ho chcel operátor zdvihnúť a uložiť do skrine, hoci má poriadnu váhu 35 kilogramov.

Všestranný humanoidný robot Unitree G1.

Na jeho LED-pásiku sa nachádza 3D LiDAR a hĺbková kamera RealSense. Súčasťou výbavy je sústava mikrofónov s potlačením šumu na hlasové príkazy a 5 W stereo reproduktor na odpovede. Všetka kabeláž je vedená interne pre čistý dizajn a prevádzku bez zasekávania sa o prekážky. Súčasťou balenia je rýchlo nabíjacia batéria s kapacitou 9 000 mAh na približne 2 hodiny prevádzky na jedno nabitie. Kĺby ponúkajú celkovo 23 stupňov voľnosti a humanoid sa môže pohybovať rýchlosťou až 2 m / s (7,2 km / h).

Spoločnosť Unitree opisuje túto najnovšiu aktualizáciu ako sériovú verziu, hoci nepotvrdila, že sériová výroba skutočne prebieha.

Všestranný humanoidný robot Unitree G1.