Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Všestranný aktívny prevod s guľovým kĺbom je ohromujúci

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V jadre nového systému, ktorý bol vyvinutý na Univerzite Yamagata v Japonsku sa používa „jednoduchý“ krížový sférický prevod spárovaný s monopólovým prevodom na ovládanie sklonu, nakláňania a odklonu. V podstate ide o rovnaký rozsah pohybu, aký je v ramene človeka. Vďaka dômyselnému prevodu, spojeniu a posuvným pohybom je prevodovka s názvom ABENICS mimoriadne presná vo svojich pohyboch.

Pridaním druhého jednopólového prevodu a diferenciálov v tandeme, pripojených ku guľovému kĺbu, sa tento systém stáva ešte robustnejším. Operátori sú schopní dosiahnuť veľmi presný pohyb s vysokým krútiacim momentom na guľovom prevode s neuveriteľnou presnosťou.

Ak sa pripojí výstupný článok, ako ruka alebo noha, znamená to konečné ovládanie veľmi realistického kĺbu v robotike pre plynulý a prirodzený pohyb. Vo všeobecnosti sa v dnešných humanoidných robotoch používajú dva alebo viac motorizovaných kĺbov v tandeme pre rameno. Jeden je pritom určený na ovládanie pohybu hore a dole, druhý na pohyb dopredu a dozadu a tretí na ovládanie rotácie.

Aktívny guľový kĺb ABENICS umožňuje mimoriadne presný pohyb s vysokým krútiacim momentom.

ABENICS - Active Ball Joint Mechanism With Three-DoF, čiže Aktívny mechanizmus guľového kĺbu s tromi DoF (Distance of Flight – vzdialenosť letu) na základe sférických ozubených sietí, ako sa oficiálne nazýva, by mohol zjednodušiť tieto kĺbové štruktúry a spojiť celý rozsah pohybu do jediného kĺbu.

Tento typ prevodovky sa zatiaľ vo veľkej miere neuplatnil v žiadnom komerčnom, lekárskom ani priemyselnom odvetví. Aj keď sa táto technológia zameriava najmä na akademickú pôdu a výskum, je veľmi perspektívna pre budúce využitie v oblastiach, kde je potrebný vysoký krútiaci moment, vysoká presnosť a trojrozmerná voľnosť pohybu.

Systém ABENICS sa môže nakláňať, otáčať a vychyľovať v každom smere.

Dôsledky toho, čo by roboty vybavené kĺbmi ABENICS mohli robiť, sú neobmedzené. Chirurgovia by mohli vykonávať jemné, minimálne invazívne laparoskopické operácie s absolútnou presnosťou, precíznosťou a kontrolou. Alebo by ste mohli ísť k zubárovi s istotou, že ste na pravidelné čistenie v „dobrých rukách“.

Pristávacie rovery aj vesmírne lode by mohli byť vybavené vysoko obratnými ramenami na uchopenie, zavesenie alebo dokonca zostavenie ľudských obydlí na Mesiaci alebo na opravu Medzinárodnej vesmírnej stanice. Možnosti sa zdajú byť nekonečné a sledovať ich v pohybe je určite fascinujúce. Článok o technológii ABENICS bol nedávno zverejnený v magazíne IEEXplore.