Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton z uhlíkových vlákien Cray X zvýši bezpečnosť pracovníkov

Exoskeleton z uhlíkových vlákien Cray X zvýši bezpečnosť pracovníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné pracoviská čoraz viac využívajú takzvané exoskeletony, čiže nositeľné zariadenia, ktoré sú navrhnuté na ochranu zamestnancov pri fyzicky náročných prácach. Jedným z najnovších je 4. generácia nemeckého modelu Cray X, ktorého rám je vyrobený z ľahkých uhlíkových vlákien.

Priemyselné exoskeletony, ktoré sa zvyčajne nosia na odeve v časti trupu (alebo dokonca aj po celom tele), bývajú vybavené elektrickými motormi alebo mechanickými pružinami. Sú navrhnuté tak, aby zvýšili silu nositeľa pri zdvíhaní ťažkých predmetov, či znížili namáhanie svalov pri načahovaní sa za vecami do výšky, pri drepe alebo pri vykonávaní iných fyzicky náročných úloh.

V poradí už 4. generácia exoskeletonu Cray X z dielne výrobcu German Bionic sa v tomto smere príliš nelíši. Využíva dvojicu servomotorov pre kompenzáciu zdvíhania bremien do hmotnosti až 28 kilogramov. Pritom chráni spodnú časť chrbta nositeľa pred nadmerným namáhaním. Výhodou je, že konštrukcia exoskeletonu je vyrobená z ľahkých uhlíkových vlákien, takže príliš nezaťažuje nositeľa. Napájanie je zabezpečené odnímateľnou lítiovou batériou, ktorá by mala poskytnúť dostatok energie na 8 hodín prevádzky na jedno nabitie.

4. generácia exoskeletonu German Bionic Cray X z uhlíkových vlákien.

Nový exoskeleton je tiež kompatibilný s ekosystémom internetu vecí (IoT), čo mu umožňuje bezdrôtové pripojenie k infraštruktúre „inteligentných tovární“ a dokáže automaticky prijímať bezdrôtové aktualizácie firmvéru. Môže sa navyše použiť spolu so zariadením pre zobrazenie rozšírenej reality Cray Visor.

Spoločnosť German Bionic teraz ponúka 4. generáciu exoskeletonu Cray X formou modelu prenájmu pre firemných klientov, pričom cena predplatného sa začína od 699 EUR mesačne.

4. generácia exoskeletonu German Bionic Cray X z uhlíkových vlákien.