Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NawaStich sľubuje ľahšie a pevnejšie kompozity z uhlíkových vlákien

NawaStich sľubuje ľahšie a pevnejšie kompozity z uhlíkových vlákien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska spoločnosť Nawa Technologies pracuje na rýchlom a cenovo dostupnom výrobnom procese takzvaných vertikálne usporiadaných uhlíkových nanorúrok, vďaka ktorým sú kompozity z uhlíkových vlákien ešte ľahšie a oveľa pevnejšie ako bežne používané.

Vývojári z Nawa Technologies prišli nedávno s tvrdením, že štruktúry vertikálne usporiadaných uhlíkových nanorúrok by mohli poslúžiť k výrobe najrýchlejších elektród na svete, ktoré až strojnásobia energetickú hustotu lítiových batérií, umožnia ich oveľa rýchlejšie nabíjanie a životnosť batérií s touto technológiou bude až päťkrát dlhšia.

Spoločnosť teraz získala aktíva americkej firmy N12 Technologies, s cieľom využiť technológiu vertikálne usporiadaných uhlíkových nanorúrok na zľahčenie, spevnenie a zvýšenie vodivosti štruktúr kompozitov z uhlíkových vlákien. Spoločnosť N12 mala vlastný dvojstupňový výrobný proces nanorúrok s licenciou od MIT a Nawa bude v tomto vzťahu pokračovať, pričom tieto dva výrobné procesy opisuje ako ako „komplementárne“.

Proces, ktorý bol kedysi nazývaný ako NanoStitch, má teraz názov NawaStitch. Funguje tak, že keď sa bežne vyrábajú veci z uhlíkových kompozitov, kupujú sa pláty uhlíkových vlákien vystužených živicou, ktoré sa ukladajú jeden na druhý a lepia sa dohromady epoxidom. Pri ukladaní každej vrstvy sa strieda smer uhlíkových vlákien aby sa doladila konečná podoba pre záťaž, ktorej bude musieť kompozit odolávať.

Techhnológia NawaStitch používa vertikálne usporiadané uhlíkové nanorúrky na spevnenie najslabšej časti kompozitov z uhlíkových vlákien, ktorým je lepidlo medzi vrstvami. Výsledné diely sú tak ešte ľahšie a pevnejšie.

Slabým článkom však môže byť práve lepidlo medzi jednotlivými vrstvami, ktoré sa narúša pri ohýbaní dielu. Pri procese NawaStitch sa však zosilnia epoxidové vrstvy extrémne pevnými vertikálne usporiadanými uhlíkovými nanorúrkami. Spoločnosť Nawa tvrdí, že pevnosť v šmyku sa tak zvýšila o faktor 100, odolnosť proti nárazom sa zvyšuje o faktor 10, úplne sa eleiminovala hrozba narušenia vrstiev a nárazy vo vysokej rýchlosti spôsobia až o 50 percent menšie poškodenie výsledného kompozitu. Vďaka tejto technológii tak môžu byť kompozitné diely vystužené bez podstatných zásahov do bežného výrobného procesu.

Spoločnosť tvrdí, že pracuje aj na svojom vlastnom multifunkčnom kompozitnom materiáli nazvanom ako NawaShell, ktorý zvyšuje mechanickú pevnosť uhlíkových kompozitov a umožňuje vloženým uhlíkovým nanorúrkam ukladať elektrickú energiu. To by mohlo napríklad umožniť postavenie solárnych strešných panelov, ktoré budú akumulovať energiu priamo v samotnej streche.

Práce na prototypoch sa už začali a spoločnosť Nawa Technologies očakáva zahájenie sériovej výroby niekedy v roku 2021.