Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Meltio Engine transformuje akýkoľvek CNC stroj na systém 3D tlače

Meltio Engine transformuje akýkoľvek CNC stroj na systém 3D tlače
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednej dobe za začínajú objavovať hybridné výrobné systémy, so schopnosťou pridávania kovu pomocou laserovej 3D tlače a naopak obrábania kovu tradičným frézovaním. Španielska spoločnosť Meltio teraz prišla s aditívnou výrobnou hlavou, ktorá sa dá namontovať na takmer všetku existujúce CNC frézy, portálové žeriavové systémy alebo ramená priemyselných robotov.

Ide o kovovú tlačovú hlavu s vlastným systémom nasadzovania, ktorý sa vysunie, keď je čas položiť nejaký kov, a zasunie sa, keď je čas zapojiť frézovací nástroj a začať obrábať kov. Hybridný výrobný systém Meltio Engine dokáže tlačiť celý rad kovov, vrátane nehrdzavejúcej ocele, titánu či zliatiny inconel, pomocou až šiestich laserov na tavenie a nanášanie drôtu alebo prášku. A to dokonca oboch súčasne, bez nutnosti výmeny tlačovej hlavy. Vývojári pracujú na procesoch, ktoré umožnia tlač medi, hliníka, molybdénu, volfrámu, zlata, zliatiny Invar a X9.

Ak sa hlava systému Meltio Engine pripevní k voľne stojacemu robotickému ramenu, môže fungovať ako 3D tlačiareň kovov, ktorá nemá žiadne obmedzenia veľkosti pri vytváraní dielcov.

CNC rameno má plnú schopnosť a presnosť päťosového polohovania a spoločnosť Meltio poskytuje riadiaci počítač s výklopnou dotykovou obrazovkou pre nastavenie a sledovanie práce. Tam, kde sú systémy typu všetko v jednom uzavreté v rámoch, ktoré obmedzujú veľkosť dielov, ktoré sa dajú opracovať, môže hlava Meltio pracovať s čímkoľvek, na čo sa robotické rameno dostane. Spoločnosť tvrdí, že by mohlo ísť o atraktívnu aktualizáciu technológie najmä pre výrobné stroje v automobilovom a leteckom priemysle.

Systém Meltio Engine, ktorý je namontovaný na existujúcom CNC stroji, môže pridávať alebo odoberať kov s päťosovou presnosťou.

Tam, kde sú niektoré systémy pre 3D tlač určené hlavne na výrobu prototypov či jednorazové vytváranie vlastných súčiastok, je Meltio Engine koncipovaný ako plnohodnotný výrobný systém, ktorý je pripravený poskytnúť svoje jedinečné schopnosti pri výrobe vo veľkých objemoch. A keď okrem vytvárania úplne nových dielov sa môže použiť aj na úpravu existujúcich dielov alebo dokonca na opravu kovových súčiastok, ktoré praskli alebo boli inak poškodené.

Spoločnosť Meltio svoj systém nazýva ako „prvé dostupné hybridné výrobné riešenie, ktoré sa dá použiť s takmer akýmkoľvek obrábacím strojom na trhu“. Cena systému Meltio Engine sa pritom začína od 90 000 euro. Za túto cenu Meltio Engine dokáže bez akýchkoľvek obmedzení veľkosti to, čo dokážu hybridné systémy za niekoľko miliónov.

Systém je dodávany s ovládacím počítačom a veľkou dotykovou obrazovkou.