Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský smart systém pomáha s automatizáciou aj v potravinovej logistike

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
6. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvalita, rýchlosť a schopnosť prispôsobovať sa. To sú zrejme tri najdôležitejšie prvky, ktorými sa dokážu šikovné firmy vzdialiť od konkurencie. Dvojnásobne to platí v logistike potravín. Vychystať a expedovať desiatky tisíc kartónov objednávok za deň preto pomáha, v jednom z najinovatívnejších potravinových distribučných centier na Slovensku – v Hortime, smart systém EMANS z dielne slovenského ANASOFTu.

Logistika je sama o sebe umením. Vedieť vychystávať obrovské množstvá rôznorodých objednávok, v krátkych časoch a vo vysokej kvalite, je bez podpory moderných technológií nemožné. Preto sa na efektívne riadenie logistiky využívajú informačné systémy akým je aj Smart Industry riešenie EMANS od ANASOFTu.

„Náš systém dynamicky riadi ľudí, techniku, ale aj tovar a celý pohyb vlastne v celej výrobnej alebo logistickej hale, čo vo výsledku znamená, že máte o každom jednom pohybe veľmi dobré informácie. Tým pádom zabezpečíte ako efektivitu samotnej logistiky, tak aj vlastne kvalitu a rýchlosť toho vychystávania,“ vysvetľuje Andrea Čekovská, riaditeľka divízie Smart Industry, Anasoft.

Ide o inovatívny systém takzvaných inteligentných autonómnych agentov, označovaných ako digitálne dvojčatá. Táto technológia dokáže okamžite reagovať na nečakané okolnosti a situácie, a preto je jedným so základných pilierov inteligentnej logistiky.

„Každý fyzický objekt v logistickej prevádzke, či je to prepravný vozík, pás, alebo debnička, má svoje digitálne dvojča. Ide o virtuálnu kópiu v našom riadiacom systéme s vlastnou inteligenciou. Tá mu umožňuje komunikovať a autonómne sa rozhodovať. Systém vlastne z obyčajných objektov robí SMART veci,“ dodáva Andrea Čekovská, riaditeľka divízie Smart Industry, Anasoft.

Inovatívny slovenský systém využil aj známy potravinový logistický reťazec Hortim, ktorý zásobuje čerstvým ovocím a zeleninou sieť 1200 maloobchodných prevádzok naprieč celým Slovenskom.

„Logistika potravín je veľmi sofistikovaný proces. Našimi prioritami sú čerstvosť, kvalita a rýchlosť dodávania tovaru. Každá prijatá objednávka je unikátna a smeruje na iné miesto v rámci Slovenskej republiky. Na základe jednotlivých objednávok vieme dodať ovocie, zeleninu nielen po celých paletách a kartónoch, ale tiež na váhu či po kusoch. Vďaka systému EMANS sme schopní realizovať objednávku vo veľmi krátkom čase,“ hovorí Daniel Sabel, projektový riaditeľ, Hortim.

Systém EMANS je založený na tom, že vďaka digitalizácii je schopný komplexne vnímať celú prevádzku. Dokáže sa tak prispôsobiť aktuálnym podmienkam a jednotlivé činnosti adekvátne optimalizuje.

„Dlhoročné skúsenosti a inštalované moderné technológie nám umožnili dosiahnuť rýchle a efektívne dodávky čerstvých potravín, s dôrazom na optimálne prevádzkové náklady. Každú objednávku vďaka tomu vychystáme už v priebehu niekoľkých desiatok minút. Ovocie a zelenia sa dostávajú na pulty obchodov už do 24 hodín od zberu u domácich pestovateľov,“ dopĺňa Daniel Sabel, projektový riaditeľ, Hortim.

Unikátnosť riešenia v prevádzke HORTIM spočíva v jej dynamickom riadení. Tovar na sklade mení svoje umiestnenie podľa aktuálnych objednávok odberateľov. Rovnako systém operatívne priraďuje prácu jednotlivým pracovníkom, tak aby boli efektívne a rovnomerne vyťažení.

„Systém automatizuje riadiace procesy na prevádzke. Vďaka komunikácii internetu vecí spolu s inteligentnými algoritmami zvyšuje kvalitu rozhodovania. Znamená to, že na základe skladových zásob, vyťaženia pracovníkov a naviazaných činností vyberá práve to najoptimálnejšie riešenie,“ hovorí Andrea Čekovská, riaditeľka divízie Smart Industry, Anasoft.

Komplexné riešenie logistiky distribučného centra HORTIM zahŕňa aj tzv. Warehouse Execution System, ktorý je nástupcom tradičných systémov pre riadenie skladu a zásob.

„Vďaka inovatívnemu systému EMANS riadime logistické procesy od prijatia tovaru, kontrolu kvality, vychystávanie objednávok, paletizáciu až po expedíciu objednávok. Tradičnými technológiami by sme nedokázali dosiahnuť požadovanú výkonnosť procesu,“ hovorí Daniel Sabel, projektový riaditeľ, Hortim.

Smart Industry systém EMANS reprezentuje reálny príklad uplatnenia princípov Industry 4.0 v praxi. Práve 4-tá priemyselná revolúcia prináša posun v snahe o čo najväčšiu efektivitu, smerom k zvyšovaniu adaptabilnosti a agilite prevádzkových procesov.

„Procesy v distribučnom centre musia byť dostatočne pružné, aby dokázali okamžite reagovať nielen na sezónne výkyvy, ale tiež na správanie odberateľov. Aj pri zmenách zo dňa na deň sme schopní v systéme automaticky meniť parametre tak, aby to nemalo negatívny dopad na výkonnosť prevádzky a predovšetkým na kvalitu dodávaného ovocia a zeleniny,“ uzatvára Daniel Sabel, projektový riaditeľ, Hortim.

Slovenský systém EMANS pre operatívne riadenie a inteligentnú automatizáciu má teda nepochybne veľkú budúcnosť. Svoje postavenie si už okrem potravinárskeho segmentu, obhájil i v automobilovej výrobe, aviatike, či v e-commerce. Okrem skladov a distribučných centier je však uplatniteľný aj vo výrobných prevádzkach, ktoré sa chcú pripraviť na personalizáciu a narastajúcu variabilitu výrobkov.