Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton z uhlíkových vlákien ako prvý podporí dve oblasti tela

Exoskeleton z uhlíkových vlákien ako prvý podporí dve oblasti tela
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok spoločnosť German Bionic odhalila štvrtú generáciu svojho exoskeletonu Cray X, ktorý pomáha znižovať námahu pri fyzicky náročných prácach pomocou rámu vyrobeného z uhlíkových vlákien. Teraz bola ohlásená jeho 5. generácia, ktorá je údajne prvou svojho druhu, ktorá podporuje dve oblasti tela.

Spoločnosť German Bionic tvrdí, že jej platforma exoskeletonu už má „silné výsledky“ v spoločnostiach ako sú BMW, Ikea a DPD, a teraz sa to snaží ešte viac zlepšiť pomocou najnovšieho modelu. Exoskeleton Cray X piatej generácie má rovnako ako jeho predchodca rám vyrobený z uhlíkových. Prináša si tiež funkčnosť internetu vecí a integráciu inteligentnej továrne no môže sa pochváliť výkonnejšou batériou, ktorej cieľom je poskytnúť používateľovi viac energie na dlhšie pracovné činnosti. Túto 40-V batériu možno tiež rýchlo vymeniť za novú, aby sa udržala výrobná linka v pohybe.

5. generácia exoskeletonu German Bionic Cray X.

Okrem toho, že tento nový model chráni dolnú časť chrbta nositeľa, ponúka aj aktívnu asistenciu pri chôdzi. Pracovníci tak získajú podporu pri zdvíhaní bremien s hmotnosťou až 30 kilogramov, prenášaní ich tam, kde to potrebujú, a ich odloženie, keď sa tam dostanú.

Do dizajnu bol zabudovaný asistenčný systém pre nových používateľov, ktorý zobrazuje rady a pokyny na integrovanom displeji, aby mohli exoskeleton rýchlo a bezpečne uviesť do prevádzky. Ergonomický systém včasného varovania založený na umelej inteligencii pritom upozorní používateľov na zlé držanie tela alebo nesprávne spôsoby zdvíhania. Manažéri môžu monitorovať a zaznamenávať takéto veci pre podávanie správ.

5. generácia exoskeletonu German Bionic Cray X.

Exoskeleton je tiež vodotesný v štandarde IP54, čo umožňuje jeho použitie vonku v suchých, mokrých alebo prašných podmienkach. Vďaka tomu sa platforma otvára aj stavebníkom, vonkajším skladom alebo automobilovým dielňam.

Spoločnosť German Bionic zatiaľ nezverejnila ceny tejto najnovšej iterácie, no mala by ju predstaviť na veľtrhu CES 2022 v Las Vegas v januári, pred celosvetovou dostupnosťou začiatkom roka 2022.

5. generácia exoskeletonu German Bionic Cray X.