Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný dron Huntress dosiahne rýchlosť viac ako 480 km / h

Hybridný dron Huntress dosiahne rýchlosť viac ako 480 km / h
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť WaveAerospace oznámila „najrýchlejší multirotorový systém bezpilotného lietadla (UAS – Unmanned Aircraft System) na svete“. Ide o „novú triedu lietadiel“, ktorá je vlastne kvadrokoptérou s burácajúcou prúdovou turbínou uprostred, ktorá je schopná šialených rýchlostí a prevádzky za každého počasia.

Multirotorový stroj Huntress II Turbojet nie je žiadny drobný dron, meria 4 metre po uhlopriečke od rotora k rotoru. V závislosti od množstva prúdového paliva váži približne 50 kilogramov a jeho maximálna vzletová hmotnosť je 165 kg. Takže v prípade potreby je schopný niesť veľmi mohutný náklad v piatich úložných priestoroch avioniky a až v štyroch externe namontovaných kontajneroch.

Huntress je navrhnutý tak, aby bol pripravený na misiu za menej ako 90 sekúnd a mohol byť rýchlo nasadený, či už pri štarte z pevniny alebo z mora, alebo pri vysadení z lietadla vo výške až 6 000 metrov. Výdrž je až dve hodiny a operátori môžu sledovať živý obraz a zároveň ovládať lietadlo až do vzdialenosti 30 kilometrov.

Keď je stroj vo vzduchu, môže sa vznášať a lietať ako kvadrokoptéra, alebo môže naštartovať prúdovú turbínu a pustiť sa do vzduchu v konfigurácii typu prúdového lietadla. No nie je úplne jasné, ako sa bude riadiť ako prúdové lietadlo, či pomocou riadiacich plôch na ramenách rotora, alebo vektorovaním ťahu prúdového motora.

Hybridný dron Huntress II Turbojet sľubuje šialenú rýchlosť a prevádzku za každého počasia.

Spoločnosť WaveAerospace nešpecifikuje otáčky ani výkon turbodúchadla, ale tvrdí, že bez problémov dosiahne rýchlosť Mach 0,4 (483 km/h). Táto maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená a spoločnosť tvrdí, že sa časom bude zaoberať uvoľnením tohto obmedzenia, aby stroj mohol letieť „oveľa rýchlejšie“.

Dôležité pre mnohé potenciálne aplikácie je, že Huntress bude lietať za takmer akýchkoľvek poveternostných podmienok, až po búrku s rýchlosťou vetra do 117 km / h a pri teplotách od -34 do 54 °C. V podstate, ak môže lietať vrtuľník plnej veľkosti, môže lietať aj Huntress, len za približne 5 % nákladov a zaberá polovicu priestoru. Ak je na štartovacej rampe veľmi veterno, spoločnosť používa reverzný ťah, aby sa stroj pevne udržal až do štartu.

Je zrejmé, že takéto monštrum využije armáda, ale spoločnosť WaveAerospace ho ponúka aj na pátracie a záchranné akcie, kritickú logistiku, vysokorýchlostný prieskum a iné operácie mimo vizuálnej viditeľnosti.