Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple Vision Pro čoskoro umožní plne pohlcujúcu 3D hudobnú produkciu

Apple Vision Pro čoskoro umožní plne pohlcujúcu 3D hudobnú produkciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Produkcia hudby môže byť v dnešnej dobe niečo ako plochá skúsenosť, ktorá sa vykonáva pomocou výkonného softvéru spusteného na počítači. So spustením predaja VR okuliarov Apple Vision Pro plánuje výrobca digitálnych zvukových pracovných staníc Hit'n'Mix vtiahnuť hudobníkov do tvorby vo virtuálnom prostredí.

Spoločnosť Apple nebola prvá v oblasti mobilnej hudby, ale iPod sa výrazne presadil. Podobne je to aj so smartfónmi a tabletmi. Keďže v oblasti náhlavných súprav VR/AR sa už etablovali hráči ako Meta či HTC, Apple v júni minulého roka konečne odhalilo svojho vyzývateľa v podobe „priestorového počítača“ Vision Pro v hodnote 3 499 USD (okolo 3 238 EUR).

V skutočnosti sa však zariadenie začalo predávať až začiatkom tohto mesiaca a na trh sa dostalo so stovkami aplikácií, ktoré používateľom umožňujú ponoriť sa do digitálne rozšírených alebo virtuálnych svetov. No niekoľko významných chýbalo, vrátane Netflixu a YouTube.

Samozrejme, toto nositeľné zariadenie možno použiť aj ako virtuálny monitor počítača a niektorí tvorcovia a hudobníci začali prostredníctvom VR okuliarov Vision Pro obsluhovať digitálne zvukové pracovné stanice (Digital Audio Workstation - DAW). V súčasnosti to však v podstate len kopíruje dvojrozmerné zobrazenie, aké sa dá vidieť na obrazovke notebooku alebo počítača. Britská softvérová spoločnosť Hit'n'Mix má však so svojou DAW s názvom RipX, ktorú poháňa umelá inteligencia, pohlcujúcejšie plány.

Pripravovaná verzia RipX je navrhnutá tak, aby spolupracovala s náhlavnou súpravou Apple Vision Pro, a je označovaná za prvý priestorový / 3D AI DAW na svete.

„Jedným z našich cieľov v posledných rokoch bolo nielen vytvoriť DAW s umelou inteligenciou, ktorá zjednoduší a odľahčí zážitok z tvorby hudby, ale aj inovovať v rámci začínajúceho priestoru virtuálnej tvorby hudby,“ povedal generálny riaditeľ Martin Dawe. „Takže hoci nás teší, že RipX DAW získava uznanie ako najlepšie a jediné AI DAW svojho druhu, s radosťou oznamujeme, že čoskoro bude RipX DAW spolu s Apple Vision Pro ponúkať aj úplne nový, interaktívny kompozičný zážitok, ktorý používateľom poskytne oveľa väčšiu slobodu pri prezeraní a tvorbe hudby vo vybranom prostredí. To všetko s využitím nášho jedinečného zvukového formátu Rip založeného na notách.

Podrobnosti sú pomerne strohé, ale plánom je prezentovať MIDI a zvuk ako editovateľné noty, akordy a nefrekvenčné zvuky namiesto vlnových foriem. Všetko má byť pritom prístupné prostredníctvom gest rukou. Nástroje sú umiestnené v rôznych vzdialenostiach od tvorcu so slúchadlami, pričom noty a vrstvy sú farebne odlíšené kvôli prehľadnosti a jednoduchosti používania. Skladby môžu byť položené vpredu alebo explodovať, aby vyplnili priestor, takže používatelia môžu počas prehrávania prechádzať vnútri melódie a upravovať ju.

Používatelia budú môcť

Balík bude údajne obsahovať prvý sampler na svete na oddeľovanie zvuku, ktorý používateľom umožní rozdeliť skladby do vrstiev, vykonávať úpravy a „znovu ich prehrávať pomocou ovládača do novej alebo existujúcej vrstvy“. K dispozícii sú efekty na jedno kliknutie, podpora pre import nástrojov VST, bude možné importovať nápady z generátorov hudby s umelou inteligenciou na manipuláciu, pričom rozpoznávanie nôt / akordov je pripravené tak, aby pomohlo hudobníkom naučiť sa časti skladieb. A možno tiež načítať používateľom preferované obrázky na pozadí „na nastavenie nálady“.

Ako pri každom DAW, aj tu je toho veľa, čo treba zvládnuť, ale možnosti vyzerajú byť zaujímavé. Dostupnosť je v súčasnosti uvedená ako „čoskoro“.