Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická „ovca“ s umelou inteligenciou kosí, orezáva a fúka

Robotická „ovca“ s umelou inteligenciou kosí, orezáva a fúka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotickí záhradní pomocníci udržiavajú trávniky upravené už celé desaťročia, no pozorovať nikoho z nich nie je také zábavné ako nového vonkajšieho robota na údržbu záhrady poháňaného umelou inteligenciou s názvom Verdie z dielne spoločnosti Electric Sheep, ktorý sa otáča okolo okrajov, odfukuje nečistoty a ovláda rôzne elektrické náradie.

Americká spoločnosť Electric Sheep Robotics posledných niekoľko rokov poskytuje technológiu automatizovanej vonkajšej údržby ako model prenájmu Robots-as-a-Service. V poslednej dobe však spoločnosť získava tradičných poskytovateľov vonkajších služieb a „progresívne transformuje operácie nasadením vlastného softvéru a robotov s umelou inteligenciou“ s cieľom stať sa rozsiahlou spoločnosťou na údržbu vonkajších priestorov.

Využitie tohto obrovského trhu zahŕňa nahradenie „širokej škály vysoko znečisťujúcich benzínových elektrických nástrojov, ako sú strunové kosačky, fúkače lístia, postrekovače buriny a tak ďalej.“ A zároveň riešiť nedostatok pracovnej sily v tomto odvetví zavedením bezemisných automatizovaných robotických pomocníkov.

Robotická ovca s umelou inteligenciou Verdie.

Mozgom operácie je generatívny tréningový model umelej inteligencie s názvom ES1, takzvaný svetový model, ktorý využíva fotorealistické simulované parky a trávniky na to, aby údržbárskym robotom poskytol inteligentné schopnosti vykonávať svoju prácu a prekonávať akékoľvek problémy, ktoré sa objavia v skutočnom svete, ako je vyhýbanie sa prekážkam a dieram po krtkoch.

Modely umelej inteligencie sú navrhnuté tak, aby fungovali na platformách Nvidia Jetson, takže spoločnosť Electric Sheep „môže trénovať celú politiku na jedinom desktopovom GPU“. Systém tiež prispeje k predtrénovanej zásobe vedomostí tým, že sa bude učiť zo skutočných vonkajších scenárov, keď sú roboty vonku s posádkami.

Agent ES1 sa v súčasnosti používa vo flotile 40-tich robotických kosačiek a bude prítomný aj v novom robote Verdie, keď bude nasadený od 2. štvrťroka tohto roku. Robot je spojený s posilňovaním učenia v simulácii, aby mohol pracovať s množstvom bežného elektrického náradia.

Robotická ovca s umelou inteligenciou Verdie.

Tieto „robotické ovce“ už boli úspešne testované s rôznymi elektrickými nástrojmi, pričom každá je poháňaná vlastnou batériou nástroja po „niekoľkých jednoduchých úpravách“. Stereo kamery pomáhajú agentovi umelej inteligencie pochopiť pracovný priestor, vytvárajú mapu „vtáčej perspektívy“, zisťujú nízko položené prekážky, zaznamenávajú polohu robota a tak ďalej. Samovyvažovacia kĺbová plošina s kolieskami obsahuje ovládače v nohách s kolesami pre šesť stupňov voľnosti, pričom Verdie dokáže podľa potreby pri vykonávaní úloh nastaviť sklon a výšku.

„Debutujúci robot Verdie je prvým robotom s umelou inteligenciou pre úlohy, ako je orezávanie a zastrihávanie okrajov vo svete terénnych úprav, a je vzrušujúce vidieť, že naša technológia ES1 poháňa viacero robotov, ktoré môžu pracovať spolu s posádkou bez toho, aby inžinier na mieste nastavoval konkrétny cestu pre nich,“ povedal spoluzakladateľ spoločnosti a generálny riaditeľ Nag Murty. „Verdieho zavedieme na našich zákazníckych miestach v priebehu roku 2024 a budeme pokračovať v budovaní tejto flotily robotov ako autonómnych agentov vyškolených na vonkajšie služby.“