Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktualizovaný mobilný raketový systém cieli na prezbrojenie NATO

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rheinmetall odhalila GMARS, nový Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (Global Mobile Artillery Rocket System), ktorý bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Lockheed Martin. Mohla by to byť budúcnosť pozemných raketových systémov aliancie NATO vďaka svojim pokročilým funkciám a kompatibilite so súčasnými systémami.

Západné sily budujú svoje zásoby munície po zásobovaní Ukrajiny v dôsledku ruskej invázie. Rovnako dôležité je, že meniaca sa geopolitická situácia núti štáty na celom svete rýchlo rozširovať a modernizovať svoje ozbrojené sily tvárou v tvár novým výzvam.

Vysporiadanie sa s týmito problémami nie je len záležitosťou vyhadzovania ďalších peňazí na zbrojenie. V rokoch po studenej vojne sa stačilo spoľahnúť na niekoľko obmedzených výrobných liniek hŕstky spoločností, ktorým mohlo trvať desaťročia, kým pomaly naplnili vládne objednávky. Výzvou však teraz nie je len vyrábať viac zbraní, ale vyrábať ich aj rýchlejšie a zároveň zavádzať pokročilejšie schopnosti.

Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (GMARS).

Napríklad nahradenie mnohých rakiet odoslaných na Ukrajinu viedlo k tomu, že lacné 3D tlačiarne nahradili konvenčné procesy výroby raketových motorov, ktoré si vyžadujú drahé špecializované stroje. Ďalším cieľom je spojiť už existujúce a rovnako dôležité systémy testované v bojoch a nájsť spôsob, ako ich urobiť lacnejšie a schopnejšie, a zabezpečiť kompatibilitu s existujúcimi systémami.

Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (GMARS).

Mobilný raketový systém GMARS, z dielne spoločností Rheinmetall a Lockheed Martin, je zameraný na trh NATO a je výsledkom spolupráce medzi týmito dvoma spoločnosťami, ktorá sa začala už v roku 2023. Zahŕňa odpaľovací systém rakiet vyvinutý spoločnosťou Lockheed a jeho inštaláciu do nákladného auta Rheinmetall HX s niekoľkými pridanými funkciami.

Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (GMARS).

Účelom je vyrobiť nový systém, ktorý má vysoký stupeň kompatibility s raketometom M270 / HIMARS a dokáže spolupracovať so silami NATO, ktoré už využívajú systémy MLRS a HIMARS. Má inerciálne navigovaný zameriavací systém palebnej sily s podporou GPS pre ciele krátkeho a dlhého dosahu a vstavaný žeriav, vďaka čomu je vozidlo samonosné a schopné bezpečne naložiť vlastné raketové kanistre.

Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (GMARS).

Podvozok 8 x 8 HX znamená, že napriek hmotnosti nad 40 ton môže vozidlo GMARS dosiahnuť rýchlosť viac ako 100 km / h a má dojazd približne 700 kilometrov na jednu plnú nádrž. Znamená to tiež, že vozidlo má schopnosť rýchlo vystreliť svoje rakety na cieľ a byť dávno preč, kým mu to nepriateľ oplatí.

Globálny mobilný delostrelecký raketový systém (GMARS).

Podľa partnerov je GMARS dvojplášťový odpaľovač rakiet, ktorý dokáže zvládnuť širokú škálu striel a rakiet s dvojčlennou posádkou, vrátane GMLRS, ER GMLRS, ATACMS a PrSM. Neskoršie možnosti budú zahŕňať strely a rakety Surface-Launch Cruise Missile a 122 MM Rocket. To mu dáva dosah viac ako 400 kilometrov pre jeho presnú muníciu v noci alebo vo dne za všetkých poveternostných podmienok, s ešte dlhším dosahom, ktorý sa očakáva v budúcnosti.