Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Spojenie DJI a Hasselblad vytvára letecké snímky v monštruóznom rozlíšení

Spojenie DJI a Hasselblad vytvára letecké snímky v monštruóznom rozlíšení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len minulý rok viedlo partnerstvo spoločností DJI a Hasselblad k vzniku dronu s fotoaparátom stredného formátu. No 50 megapixlové rozlíšenie zrejme bolo už málo a tak sa obe spoločnosti rozhodli vytvoriť nový dron, ktorý nesie až 100 megapixlový fotoaparát pre letecké snímky.

Základom novej spolupráce medzi spoločnosťami DJI a Hasselblad je dron M600 Pro, ktorý využíva pevné antény a ramená pre skrátenie času inštalácie v porovnaní s modelom M600, ktorý bol použitý minulý rok. Dron je vybavený šiestimi nezávislými batériami, ktoré napájajú šesť rotorov. Jeho nosnosť je až 6 kilogramov a tak si hravo poradil aj s drahým fotografickým vybavením od švédskeho výrobcu.

Profesionálny dron DJI M600 Pro má úžitkovú nosnosť až 6 kilogramov

Samotný fotoaparát je Hasselblad H6D-100c so snímačov s rozmermi 53,4 x 40 milimetrov. Snímač má obrovské rozlíšenie 100 megapixlov a až 15 stôp dynamického rozsahu, čo umožňuje fotoaparátu zachytiť pôsobivé detaily v presvietených alebo tmavých oblastiach. Fotoaparát získal nový obrazový procesor, ktorý mu umožňuje snímanie rýchlosťou 1,5 snímok za sekundu bez nejakého bufferingu.

Dron DJI M600 Pro nesie fotoaparát Hasselblad H6D-100c, ktoré snímač má rozlíšenie 100 megapixlov

Fotoaparát je pripevnený k trojosovému stabilizačnému kardanovému závesu DJI Ronin-MX, ktorý dokáže udržať stabilitu aj pri vysokých zaťaženiach silou G. Dron môže byť riadený pomocou navigačného systému D-RTK GNSS, ktorý ponúka presné informácie o pozícii pre komerčných alebo vedeckých používateľov. Dá sa samozrejme ovládať aj cez aplikáciu DJI GO, v ktorej si používatelia môžu nastaviť všetky funkcie fotoaparátu za letu. Snímky sa dajú streamovať do aplikácie pomocou systému Lightbridge 2, ktorý má dosah až do vzdialenosti 5 kilometrov.

Dron DJI M600 Pro v kombinácii s fotoaparátom Hasselblad H6D-100c sa môže stať poriadne výkonným nástrojom pre komerčné a vedecké využitie

DJI a Hasselblad uvedú svoju novú platformu M600 Pro / Ronin-MX/ H6D-100c na trh koncom tohto roka, takže zatiaľ nepadlo ani žiadne slovo o jej cene. No ak sa pozrieme na to, že dron DJI M600 Pro sa samostatne predáva za 5000 dolárov, stabilizačný záves Ronin-MX za 1700 dolárov a fotoaparát Hasselblad H6D-100c za viac ako 30000 dolárov, vychádza nám z toho suma, ktorá je zaplatiteľná azda len profesionálmi.